Sastanak

Galić u Trebinju: Povećan broj migranata u istočnoj Hercegovini

Vijesti / Flash | 30. 08. 2017. u 00:19 S.S.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić i pomoćnik ravnatelja za organizaciju i operacije Slobodan Krstić u utorak su u Trebinju održali radni sastanak s načelnikom Terenskog ureda Jug Čapljina Robertom Perićem i zapovjednikom Postrojbe granične policije Trebinje Aleksandrom Krsmanovićem.

Povod ovom sastanku je povećan broj ilegalnih migranata na području istočne Hercegovine. U zoni odgovornosti PGP Trebinje prilikom ilegalnog prelaska ili u pokušaju ilegalnog prelaska je tijekom 2017. otkriveno 88 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, od čega je samo u kolovozu 49 osoba.

"Operativna saznanja, obavještajni podaci i izvješća EUROPOL-a, IOM-a, FRONTEX-a i dr. relevantnih međunarodnih tijela ukazuju na to da BiH trenutačno nije izložena masovnom migracijskom pritisku. Međutim, aktualna situacija u zemljama regije, posebice u Republici Srbiji i Makedoniji, gdje dulje vrijeme boravi veći broj migranata, ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i tranzit preko teritorija BiH.

Evidentirani slučajevi u 2017. ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i u manjim skupinama nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU", kazao je Galić ističući da su pripadnici GPBiH tijekom ove godine u ilegalnom prelasku državne granice otkrili 311 osoba.

Dodao je da je GPBiH pravodobno sačinio lokalne i regionalne planove u slučaju većeg ili masovnog priljeva izbjeglica na granicu BiH. Također, na središnjoj razini je sačinjen Okvirni plan djelovanja GPBiH kojim je predviđena preraspodjela ljudskih potencijala i materijalno-tehničkih resursa na dijelove državne granice gdje bi se ukazala potreba, sukladno mogućnostima ove policijske agencije.

Ravnatelj Galić ističe i da su ilegalne migracije u nadležnosti više tijela u BiH, te da GPBiH poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, zaprečavanje mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice te provedbu operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

Na sastanku je istaknuta dobra suradnja sa Službom za poslove sa strancima BiH, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske kao i svim tijelima u BiH i susjednim zemljama relevantnim za pitanja ilegalnih migracija.

Kopirati
Drag cursor here to close