Slučaj Muje Smajlovića

Galić: Smajlović je Iličića predstavio kao ključnu osobu koja pomaže Tužiteljstvu

Vijesti / Flash | 08. 03. 2016. u 17:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić govorio je o nejasnoćama koje su se pojavile tijekom istrage protiv kriminalne skupine Mate Šimića iz Borajne kod Gruda, prilikom koje je surađivao s optuženim Mujom Smajlovićem, javlja BIRN BiH.

Galić je rekao kako je prije imenovanja u Graničnu policiju obavljao poslove ravnatelja policije u Ministarstvu unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke župnije te da je u tom razdoblju sa Smajlovićem, koji je bio istražitelj u Tužiteljstvu BiH, surađivao u istrazi protiv Šimića.

Prema Galićevim riječima, Smajlović je Roberta Iličića predstavio kao ključnu osobu koja pomaže Tužiteljstvu BiH. Kako su pisali mediji, Iličića je u odsustvu 2009. sud u Splitu osudio na devet godina zatvora zbog trgovine drogom.

Svjedok Galić se prisjetio kako je Iličić jedne prigode kazao da su mu šefovi tužitelji Državnog tužiteljstva Božo Mihajlović i Dubravko Čampara.

Smajlović je optužen da je od 2012. do početka 2015. bez znanja tužitelja ostvarivao kontakte s osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužiteljstvu BiH, obećavajući im pogodnosti, za što je primio najmanje 20.000 KM i darove.

Galić je dodao kako se Smajlović ponašao profesionalno i da mu je nadređeni bio tužitelj Dubravko Čampara.

''Samo se nije uklapao Robert Iličić - rekao je Galić, te dodao kako je mislio da se radi o doušniku.

Tijekom istrage protiv Šimića, Galić je kazao kako su se “pojavile nejasnoće oko Iličića”. Kao primjer on je naveo kako je Iličić došao do iskaza jednoga svjedoka koji je prethodno tražio da izbjegne sastanak sa Smajlovićem, uz obrazloženje da će “to znati Iličić”.

Galić, koji je u međuvremenu imenovan za direktora Granične policije, ispričao je kako je razgovarao s tužiteljem Čamparom o Iličiću. Naveo je kako mu je Čampara rekao da Iličić uopće nije registrirani informator.

''To je laž. To je njegova i Mujina priča'', prisjetio se svjedok Čamparinih riječi.

Javnost je isključena prije nego je obrana optuženoga Smajlovića postavljala pitanja. Sudac Izo Tankić je ovakvu odluku donio na osnovi zahtjeva branitelja Vlade Adamovića.

Pravosnažnom presudom Suda BiH iz 2014. godine Mato Šimić je osuđen na 13, a njegov brat Blago na osam godina zatvora zbog trgovine drogom i nelegalnog posjedovanja oružja.

Kopirati
Drag cursor here to close