Direktor GP BiH

Galić: BiH ne može sama braniti granicu!

Galić je naveo da Granična policija BiH raspolaže sa 2.051 službenikom, a susjedna Hrvatska ima oko 6.000 graničnih policajaca, s tim da zemlje EU imaju daleko bolju i kvaliteniju opremu od one koja se koristi u BiH.
Vijesti / Flash | 03. 08. 2019. u 10:17 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je da ova agencija ne može sama štititi granicu BiH i da nedostaje oko 1.000 službenika, ali da su od početka godine u suradnji sa drugim policijskim agencijama uspjeli spriječiti ulazak više od 7.000 ilegalnih prelazaka.

Galić je istaknuo da se ne mogu samostalno nositi sa migrantskom krizom, jer nadležne institucije godinama zatvaraju oči pred činjenicom da nedostaje oko 1.000 službenika.

''Granična policija BiH s postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i trenutnim brojem službenika neće moći samostalno odgovoriti na složeno stanje na granici'', rekao je Galić za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, u rješavanje migrantske krize u BiH trebaju se aktivnije uključiti ne samo domaće, nego i međunarodne nadležne institucije i agencije, od kojih se očekuje i materijalna i financijska pomoć.

Galić je precizirao da, osim graničnih policajaca, granicu BiH čuva i 15 službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH, 28 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i 84 službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

On je dodao da se kontrola granice vrši na 83 međunarodna granična prelaza.

Galić je poručio da ovoj agenciji nedostaje oprema za praćenje u dnevnim i noćnim uvjetima, različite vrste senzora i radarskih sustava za otkrivanje ilegalnih prelaza, dronovi, specijalna vozila, mobilna oprema za pristup bazama podataka s ciljem identifikacije migranata u graničnom pojasu i drugo, prenosi RTRS.

''Pripadnici Granične policije BiH u suradnji sa službenicima drugih policijskih agencija od početka godine do danas spriječili su više od 7.000 ilegalnih prelazaka državljana visokog migracijskog rizika'', naveo je Galić.

On je naglasio da je među ilegalnim mgrantima najveći postotak ekonomskih, a prema državljanstvima najviše je Pakistanaca, Iračana, Sirijaca, Iranaca i Afganistanaca.

Galić je naveo da Granična policija BiH raspolaže sa 2.051 službenikom, a susjedna Hrvatska ima oko 6.000 graničnih policajaca, s tim da zemlje EU imaju daleko bolju i kvaliteniju opremu od one koja se koristi u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close