Burne reakcije

Gabriel nije anđeo: Srednji prst njemačkog vicekancelara za neonaciste

Vijesti / Flash | 18. 08. 2016. u 06:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Je li dopustivo i dostojno da vicekancelar Njemačke i SPD šef Sigmar Gabriel pokazuje srednji prst prosvjednicima-neonacistima? – pitaju se mnogi analitičari, ne samo u Njemačkoj.

Naime, krajem proteklog tjedna, za vrijeme predizborne kampanje u Salzgitteru, Gabriel, kojega su 'neočekivani' prosvjednici nazvali izdajnikom rase, očito nije pronašao drugog načina za odgovor na prozivke osim odmahivanja i gestikuliranja rukama. A sami vrhunac bilo je lansiranje rakete u vidu srednjeg prsta.

Jasno je da u jednoj Njemačkoj takva gesta ne može proći kao državnička, čak ni kao mangupska, a da se ne govori o političkoj šteti za njegovu stranku, njega osobno i demokratski korpus u zemlji, koji od početka velikog vala izbjeglica i useljenika, povezanog sa sirijskom krizom, trpi nemilosrdne i neprestane napade desnoga sektora političke scene.

Gabrielovo obraćanje maskiranim neonacistima, koji su mu dovikivali kako, za razliku od svoga oca (Walter Gabriel, uvjereni nacional-socijalist do zadnjeg trenutka života), „koji je volio svoju zemlju“, on (Sigmar Gabriel, predsjednik Socijaldemokratske stranke) Njemačku prodaje i izdaje, u medijima je naišlo na burne reakcije.

Politički promatrači pitaju se, naime, smije li se jedan vicekancelar uopće tako ponašati, bilo da se radi o službenim pojavljivanjima u javnosti ili privatno.

U vezi s ovim slučajem povučena je i paralela s jednim ranijim, sličnim skandalom. Naime, nekadašnji SPD kandidat Peer Steinbrück slikao se za "SZ-Magazin" upravo u takvoj pozi – ističući svojim protivnicima srednji prst (u njemačkom jeziku izraz Stinkfinger – pojednostavljeno shvaćeno -  bio bi smrdljivi prst). Naravno da je tada svojom provokativnom pozom ovaj političar izazvao negativne reakcije, ali i postigao politički autogol.

Za razliku od tadašnjeg smišljenog poteza Steinbrücka, najnoviji ispad iznerviranog Gabriela, bio je posve spontan. Međutim, novinari u Njemačkoj ističu kako se takvo nešto nikad ne bi moglo dogoditi Angeli Merkel, koja uvijek ima primjerenu i uljudnu gestikulaciju rukama.

U SPD središnjici kažu kako je i samome Gabrielu jasno da njegova gesta nije prihvatljiva forma ponašanja u svakodnevnome životu, ali kako treba uzeti u obzir da normalna komunikacija s nasilnim, grlatim neonacistima nije ni bila moguća.

Ovaj nesvakidašnji skandal na njemačkoj političkoj sceni podsjetio je one koji imaju duže pamćenje na slučaj bivšeg kancelara Helmuta Kohla (CDU) iz 1991. godine. Naime, tada je Kohl  prilikom jednog govora u gradu Halleu bio gađan jajima, što ga je u tolikoj mjeri razbjesnilo da se pokušao fizički obračunati s protivnicima. Taj njegov ispad, međutim, nije naštetio njegovome imidžu i političkom autoritetu, podsjećaju analitičari.

Za razliku od Kohla, koji je imao ogroman politički autoritet kod većine Nijemaca, Gabriel je političar koji do ovoga trenutka ni približno nije uspio izgraditi karizmu koju su imali neki njegovi prethodnici na čelu SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close