U čemu je problem?

Gabela Polje: Prijelaz žele, pa ga ne žele?!

Vijesti / Flash | 24. 06. 2015. u 12:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč odobravanju velike većine stanovništva s obe strane granice po pitanju otvaranja Graničnog prijelaza Gabela Polje za međunarodni promet, stanovnici ovog malog hercegovačkog naselja posljednjih dana su na nogama.

Ekipa Bljeska bila je danas u Gabela Polju, gdje je stanovništvo već imalo nekoliko sastanaka po ovom pitanju, a ovih dana očekuje se sastanak Koordinacije mjesnih zajednica koje graniče s Republikom Hrvatskom.

Kako smo doznali od stanovnika Gabela Polja, oni nemaju ništa protiv da ovaj Granični prijelaz bude otvoren za međunarodni promet, ali ne samo tri mjeseca, nego svih 365 dana u godini.

''Cijelo naselje je protiv inicijative Hrvatske republikanske stranke. To je jedan obični spin. Ovi u Zagrebu gurnuli su inicijativu nekim momčićima iz Hercegovine da se eksponiraju jer oni u Zagrebu ne žele reći da je otvaranje ovog prijelaza njihov interes, što je jedina istina'', govore stanovnici Gabela Polja.

Dodaju kako to potkrepljuje činjenica da je ova inicijativa odmah prošla proceduru od Sabora do Ministarstva, a kako su svi zahtjevi koje su oni upućivali, pa čak i putem prosvjeda i blokade graničnih prijelaza, hladno odbijeni.

Ističu kako će u slučaju da ova inicijativa prođe poduzeti i neke konkretnije mjere.

''Naravno da ne mislimo sjediti prekriženih ruku. Pokazali smo prije dvije godine da smo odlučni u borbi za naša prava. Sve ovo što sada rade je zbog njihovog interesa, jer njima trebaju otvorene granice za međunarodni promet u ovom dijelu države'', ističu mještani za Bljesak.info.

No, predsjednik HRS-a, stranke koja je čija je inicijativa prihvaćena u hrvatskom Saboru, Slaven Raguž, rekao je kako ne zna tko je protiv ovoga jer je njihova inicijativa na terenu prihvaćena raširenih ruku.

''Ne razumijem tko se i zašto buni. Čini se kako nije problem što se napravilo neko tko je to napravio. Izgleda da su zasluge za ovo trebala preuzeti dva HDZ-a i da je najveći problem što smo mi to uradili'', rekao je kratko za Bljesak.info Raguž. 

Podsjetimo, prije dvije godine, kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, u općini Čapljina od tadašnja tri granična prijelaza za međunarodni promet ostao je samo jedan - Doljani.

Gabela Polje i Unka izgubili su status graničnog prijelaza za međunarodni promet, što je popratio veliki broj prosvjeda mještana Gabela Polja, ali i drugih mjesnih zajednica čapljinske općine koje gravitiraju ovim graničnim prijelazima.

Upravo zbog tih prosvjeda mještani su u više navrata blokirali magistralnu cestu M-17 u blizini Graničnog prijelaza Doljani, povećavajući gužve na graničnom prijelazu kako bi skrenuli pažnju na svakodnevni problem.

Tada su podsjetili kako su ukidanjem graničnih prijelaza Gabela Polje i Unka mještani ostali odsječeni od ostatka svijeta, posebice jer najveći broj njih radi u susjednoj Hrvatskoj, a djeca idu u školu u Metković. Umjesto graničnog prijelaza koji im se nalazi nekoliko metara od kuće, da bi prešli granicu, moraju ići na udaljeni granični prijelaz Doljani.



Podsjećamo, Hrvatska republikanska stranka uputila je inicijativu Saboru Republike Hrvatske, odnosno zastupnicima iz 11. izborne jedinice, da se progovori o ovoj temi.

''U spomenutom zahtjevu smo tražili postavljanje saborskog pitanja Vladi RH i Ministarstvu vanjskih poslova RH o razlozima zbog kojih Vlada Republike Hrvatske već dvije godine od potpisivanja 'Ugovora između RH i BiH o graničnim prijelazima' nije donijela Odluku o imenovanju svojih predstavnika za praćenje provedbe Ugovora o graničnim prijelazima? Pored toga, tražili smo pokretanje inicijative prema Vladi RH kako bi se granični prijelaz Gabela Polje – Metković u periodu od 1.06. do 30.9. proglasio 'Prijelazom za međunarodni cestovni promet putnika''', priopćeno je iz HRS-a.

Republikanci navode kako imaju informacije kako postoje velike vjerojatnosti da će se usvojiti inicijativa privremenog preimenovanja GP Gabela Polje u međunarodni granični prijelaz putnika, te da će od 1.7. do 30.9. ovaj granični prijelaz moći koristiti svi putnici iz BiH na putu prema jugu Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close