Edin Gačić

Ministarstvo pravde liječenje ubojice ''prebacuje'' na sud

Osim što je uznemirila i izazvala strah u javnosti, vijest o ubistvu i bjekstvu osumnjičenog otvorila je i druga pitanja, kada je riječ o funkcioniranju cijelog sustava u državi.
Vijesti / Flash | 11. 02. 2019. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Federalno ministarstvo pravde, kao ni Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Bihaću nisu nadležni za upućivanje osuđene osobe u Zavod za forenziku Sokolac nakon izdržane kazne zatvora, niti se može bilo tko uputiti u Zavod za forenziku Sokolac bez pravomoćne odluke nadležnog suda.

Naime, prema predmetnom Sporazumu, u Zavod za forenziku Sokolac se mogu uputiti samo one osobe kojima sud odredi mjeru psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi", kazali su iz Federalnog ministarstva pravde.

Podsjetimo, iz JU Centar za socijalni rad iz Banja Luka ranije je za Bljesak.info rečeno kako je Gačić mogao biti upućen na liječenje tek nakon počinjenog novog kaznenog djela.

''Budući da je tada, Edin još uvijek bio na izdržavanju kazne, u korespondenciji s Federalnim ministarstvom pravde smo dobili odgovor da je upućivanje na liječenje u Sokolac, isključivo u nadležnosti sudova. Nakon svega što je poduzeto, evidentna je bila činjenica da se bez 'novog događaja' neće nastaviti Edinovo liječenje, iako je to bilo nužno i prijeko potrebno. U dopisu KPZ Bihać je između ostalo naznačeno da je svojevremeno pobjegao iz zatvorenog 'odjela forenzike' u koji ni nakon uhićenja nije vraćen. Jasan odgovor na pitanje 'zbog čega?', nismo dobili. Traženu medicinsku dokumentaciju o stanju njegovog mentalnog zdravlja također nismo dobili, pod isprikom da oni to ne dostavljaju'', navode iz Centra.

Da se nekada radilo drugačije i da sustav ima propuste svjedoči forenzički psihijatar i sudski vještak Omer Ćemalović.

''Ranije u zakonodavstvu ja sam bio zadužen ispred ove institucije da pratim forenzičke pacijente. Ja sam pisao sudu izvještaj svaki šest mjeseci koji je donio tu presudu – da netko treba da se tretira. Nedostaje nam ta jedna karika. Tu je dobro rečeno – ja sam upozoravao, ali drugi opet kažu – nemamo načina da ga smjestimo jer sud smješta. Tako da je tu nastao podobar raskorak", kazao je za N1BiH Omer Ćemalović, forenzički psihijatar.

Kopirati
Drag cursor here to close