U slučaju nereće

FUCZ i EUFOR zajedno vježbali helikoptersko spašavanje

Obuka je izvedena u srijedu u kampu Butmir, a vježba na lokaciji Uževice i Sedam vrela u području Nahoreva kod Sarajeva u blizini vodopada Skakavac.
Vijesti / Flash | 18. 07. 2019. u 14:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i EUFOR-a održali su vježbu helikopterskog spašavanja potencijalnih žrtava minske ili neke druge nesreće, priopćeno je u četvrtak iz FUCZ-a. 

Obuka je izvedena u srijedu u kampu Butmir, a vježba na lokaciji Uževice i Sedam vrela u području Nahoreva kod Sarajeva u blizini vodopada Skakavac. 

Organizatori te obuke i vježbe su EUFOR, Odjeljenje za zrakoplovstvo (AVDET) Medicinske evakuacije (Medevac) i FUCZ, a njen cilj bio je prezentacija mogućnosti sudionika i provjera njihovih sposobnosti i opremljenosti ali i suradnja i zajedničko djelovanje na terenu, priopćeno je iz FUCZ-a.  

Prvi dio obuke obuhvaćao je teorijski dio koji se sastojao od upoznavanja s opremom, helikopterom i vitlom, sigurnosnim procedurama i tehničkim postupcima, dok je u drugom dijelu obuka obuhvaćala praktični dio u kome su pripadnici FUCZ-a radili podizanje i spuštanje vitlom na helikopteru u letu. 

Vježba je imala tri scenarija, a uključila je spašavanje alpiniste iz stijene vitlom, evakuaciju unesrećenog sa nepristupačnog terena vitlom, dopremanje petočlanog tima na lokaciju, izvlačenje žrtve minske nesreće i njen transport helikopterom.

Foto: PR / Vježba FUCZ-a i EUFOR-a

Za vježbu je korišten EUFOR-ov helikopter Agusta Bell 212, a obuku je uspješno završilo 12 pripadnika FUCZ-a. 

Naglasak vježbe je bio na uvježbavanju i usuglašavanju procedura FUCZ i zrakoplovnih snaga EUFOR-a (Austrijskog zrakoplovstvo), koje zračnim putem daje medicinsku podršku (MEDEVAC) u EUFOR-u, kako bi se u slučaju bilo kakvih sličnih minskih nesreća na nepristupačnom terenu moglo zajednički i u što kraćem vremenu odgovoriti i što prije spasiti unesrećenog. 

Namjera te vježbe bila je da se pokaže što se sve može dogoditi ljudima u BiH kada sebe dovedu u opasnost, poput slučaja alpiniste koji se zaglavi u stijenama ili kod neke druge opasne situacije kao što je izvlačenje žrtve minske nesreće, s obzirom na još uvijek veliku zagađenost BiH minama i NUS-om. 

Obukom i vježbom, koja je ocijenjena veoma uspješnom, sigurnost na planinskim područjima u Bosni i Hercegovini bit će znatno poboljšana, kako za bh. građane, tako i za  turiste koji sve više posjećuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, poručuju iz FUCZ-a. 

Mektić se sastao sa Trischakom

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se u četvrtak u Sarajevu s glavnim zapovjednikom EUFOR-a Reinhardom Trischakom sa kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji te suradnji.

Također, Mektić je upoznao Trischaka o sastanku koje se u srijedu održao u Bruxellesu, na kojem se razgovaralo o aktualnoj migrantskoj situaciji u BiH.

Mektić je istaknuo da u svim aktivnostima u EUFOR-u vidi ozbiljnog partnera i izrazio spremnost za nastavak suradnje i razmjenu svih informacija koje mogu pomoći u očuvanju stabilnosti, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close