Tragično za Bošnjake

Frustracija Hrvata može dovesti do zločina i tragedije

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 07:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić večeras je u emisiji “Pošteno” Federalne televizije potvrdio autentičnost svoje izjave dane prije nekoliko dana, javlja Hrvatski Medijski Servis.

''Da, rekao sam to i ostajem kod toga, kazao je Tadić upitan od voditeljice emisije Duške Jurišić je li točno da je nedavno izjavio kako bi frustracija Hrvata, zbog toga što im se onemogućava da izaberu svoje predstavnike, mogla dovesti do tragedije za Bošnjake u BiH''.

Pogledajte snimku emisije 'Pošteno'

Podsjetimo Tadić je, komentirajući pokretanje pitanje vitalnog nacionalnog interesa u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta BiH po pitanju HNS-ova prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, kazao:

Što je rekao Tadić?

''Imam savjet za javnost u FBiH. Moraju pogledati situaciju s Kraljevinom SHS i tadašnjim vršenjem pritiska na jedan narod koji je doveo do njihovog udruživanja s Hitlerom u Drugom svjetskom ratu što je rezultiralo zločinom. Sva ta frustracija kod Hrvata, koji se osjećaju kao manjina iako su jedan od konstitutivnih naroda, može dovesti do zločina i tragedije za Bošnjake. Hrvati objektivno imaju problem sa svojim statusom i mora se naći model koji će dovesti do relaksiranja situacije'', kazao je Tadić.

Podžić za državu građana

Sudjelujući u emisiji “Pošteno” izaslanik SDA u Klubu Bošnjaka Safet Softić ponovio je kako prijedlog HNS-ovih izmjena Izbornog zakona neće proći, te da će se izbori 2018. održati i bez izmjena Izbornog zakona, dok je izaslanik DF-a u bošnjačkom klubu Doma naroda Sifet Podžić kazao kako on BiH vidi kao državu građana, na što je reagirao glavni tajnik HNS BiH Josip Merdžo, kazavši kako se time ruše temelji BiH, koja je i po Washingtonskom i po Daytonskom sporazumu država i tri konstitutivna naroda.

Merdžo: Pa nisu Daytonski sporazum potpisali Marsovci, već predstavnici tri naroda

''Pa nisu Daytonski sporazum potpisali Marsovci, već predstavnici tri naroda, kazao je Merdžo, odbacivši kao neutemeljene Podžićeve tvrdnje kako je prijedlog HNS-a o izboru izaslanika u Federalni dom naroda diskriminirajući i za Hrvate i za Bošnjake, jer ne predviđa izbor izaslanika Hrvata iz Sarajevske i Bosansko-podrinjske županije i izbor Bošnjaka iz Posavske i HercegBosanske županije.

To su paušalne i neutemeljene ocjene. Pa Ustavni sud je osporio upravo tu odredbu Izbornog zakona koja je nalagala izbor izaslanika svih konstitutivnih naroda iz svake od županija kao diskriminirajuću, jer ne osigurava proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda, čime se narušava ravnopravnost naroda, a rješenje HNS-a upravo je na tragu presude Ustavnog suda da sva tri konstitutivna naroda i ostali budu proporcionalno predstavljeni'', kazao je Merdžo.

Softić: Provesti presude Europskog suda brisanjem etničkih odrenica

Softić i Podžić ustrajavali su na stavu da se prvo moraju provesti presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić- Finci”, “Pilav” i “Zornić” brisanjem etničkih odrednica ispred kandidata za članove Predsjedništva BiH, dok je Merdžo isticao kako se HNS zalaže za provedbu svih presuda i Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda uz poštivanje načela da jedan narod drugome ne bira političke predstavnike.

''Za provedbu presuda Europskog suda potrebna je promjena Ustava BiH za što treba osigurati dvotrećinsku većinu, što je nemoguće. Zato smo se opredijelili da u ovoj fazi ponudimo rješenja za izbor izaslanika u federalni Dom naroda po presudi Ustavnog suda u skladu s postojećim ustavnim riješenjima, kao i izbor članova Predsjedništva BiH'', kazao je Merdžo.

Upitan zbog čega je prijedlog izmjena Izbornog zakona upućen u Dom naroda po hitnoj proceduri Merdžo je kazao kako je to učinjeno zbog toga što ističe rok kojeg je dao Ustavni sud BiH, a to je kraj lipnja za izmjenu Izbornog zakona, te stoga što svi dosadašnji pokušaji da se dođe do dogovora i kroz interresornu radnu skupinu i kroz razgovore lidera HDZ i SDA nisu urodili plodom.

Korać: Neće se moći formirati vlast bez izmjena Izbornog zakona i ustava

Što će se dogoditi, ukoliko Bošnjaci ne prihvate izmjene Izbornog zakona, koje je svojom presudom naložio Ustavni sud BiH?

Ekspert za izborno pravo Lidija Korać kazala je kako u tom slučaju neće biti moguće konstituirati vlast u F BiH, jer se neće moći konstituirati federalni dom naroda, bez kojeg nema izbora predsjednika i dopredsjednika F BiH, kao ni federalne vlade. Također se neće moći konstituirati ni Dom naroda Parlamenta BiH, dodala je. Ona je kazala kako se mora osigurati rješenje koje će omogućiti da budu predstavljeni i građani, ali i konstitutivni narodi, te se založila za posredan izbor članova Predsjedništva BiH- iz Parlamenta BiH.

S njezinom ocjenom da se neće moći konstituirati vlast u F BiH i na razini BiH složio se i Josip Merdžo, a na upit kakve će poteze nakon toga povući Hrvatski Narodni sabor, Merdžo je kazao:

''Vidjet ćemo. U tom slučaju Hrvatski Narodni sabor će razmotriti što će učiniti u okolnostima kada je ugrožena država i hrvatski narod kao konstitutivni narod''.

Kopirati
Drag cursor here to close