Nema načina da ih prate

Frontex priznao: Teroristi koriste migrantsku krizu kako bi ušli u Europu

Vijesti / Flash | 06. 04. 2016. u 15:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teroristi koriste migrantsku krizu kako bi ušli u Europu te činili zvjerstva diljem Europe, navodi izvješće Frontexa, Europske agencija za upravljanje operativno suradnjom na vanjskim granicama država članica EU.

U izvješću u kojem izražava zabrinutost zbog poroznih granica EU-a, Frontex je priznao da ne zna pravi broj migranata koji su došli u Europu i da nema načina da ih prati.

Izvješće navodi kako su zemlje članice Europske unije izvijestile o rekordnih 1.82 milijuna ilegalnih prijelaza granice u 2015., što je čak šest puta više od brojki 2014. godine. Priznaju i da je broj ilegalnih prelazaka daleko veći jer su "mnogi migranti nastavili svoje putovanje bez da su bili primijećeni".

Upozorovaju i kako je nevjerojatno velik broj građana EU optutovao u Siriju kako bi se borili za Islamsku državu, a sada se vraćaju u Europu, predstavljajući se kao izbjeglice.

Ovakvo priznanje Frontexa dodatno će povećati strahove da EU nije kadra pratiti potencijalne teroriste, poput onih koji su počinili terorističke napade u Parizu i Bruxellesu, a koji su zbog propusta policije slobodno putovali Europom.

"Napadi na Pariz u studenom 2015. su jasno pokazali da se nepravilne migracije mogu iskoristiti za ulazak terorista u EU. 'Bez temeljitih provjera i kazni za one koji daju lažne izjave ili se lažno predstavljaju postoji velik sigurnosni rizik", stoji u izvješću Frontexa.

Kopirati
Drag cursor here to close