nevinosti stigao kraj

Francuski premijer priznao "grešku pravosuđa"

Vijesti / Flash | 29. 07. 2016. u 15:39 A.M.
Kopirati

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je u petak da je francusko pravosuđe pogriješilo kada je pustilo na slobodu osumnjičenog teroristu koji je kasnije ubio svećenika u Normandiji.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U intervjuu listu Le Monde, Valls je kritizirao odluku suda koji je jednog od dvojice napadača pustio da na slobodi, uz elektoničko praćenje, čeka suđenje za terorizam.

Naglasio je da je tu odluku donio neovisni sud, a ne vlada, prenosi BBC.

Valls je suočen s kritikama javnosti zbog ubojstva svećenika južno od grada Rouena, kao i ranijeg masovnog pokolja 84 ljudi u Nici koje je počinio još jedan džihadist.

Adel Kermiche, jedan od dvojice tinejdžera koji su u utorak u crkvi u Saint-Etienneu-du-Rouvrayju ubili svećenika, uhićen je nakon što je prošle godine dvaput pokušao otputovati u Siriju,

No, ranije ove godine pušten je uz elektronički nadzor, unatoč zahtjevu tužitelja da ga se zadrži u pritvoru.

Valls je taj potez suda nazvao "greškom". "Zbog toga ne bi trebalo kriviti moju vladu, jer su odluku donijeli neovisni suci", istaknuo je.

Kermichea i drugog napadača Abdela Malika Petitjeana ubila je policija pred crkvom u kojoj su prerezali grkljan ocu Jacquesu Harmelu (86).

Devetnaestgodišnji Petitjean bio je otprije poznat sigurnosnim službama zbog povezanosti s islamističkim militantima,

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u crkvi objavivši putem agencije AMAQ da su dvojica napadača bili njezini "vojnici".

Agencija je objavila video snimku na kojoj Kermiche i Petitjean prisežu na vjernost čelniku te terorističke skupine Abu Bakr al-Baghdadiju.

Valls je u intervjuu predložio da se na neodređeno vrijeme zabrani inozemno financiranje gradnje džamija u Francuskoj i zauzeo se za "nove odnose s francuskim islamom", uključujući i to da se imami školuju u toj zemlji.

"Selafizmu nije mjesto u Francuskoj", istaknuo je misleći na ultrakonzervativni reformistički pokret u okviru sunitskog islama.

Premijer je zbog džihadističke prijetnje pozvao na "revoluciju u našoj kulturi sigurnosti". "Svaki Francuz mora pridonositi kolektivnoj sigurnosti. Dobu nevinosti je stigao kraj", istaknuo je.

Kopirati