Prilog o BiH

France 24: BiH je nekada uvozila džihadiste, a danas ih izvozi

Vijesti / Flash | 19. 12. 2015. u 09:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je nekada uvozila džihadiste, a danas ih izvozi, nameće se kao jedan od zaključaka u opširnom televizijskom prilogu televizije France 24, čiji su reporteri u Sarajevu i drugim bh. gradovima istraživali uticaj selefija.

Francuski novinari naglašavaju da se oko 300 državljana BiH bori na strani džihadista u Siriji, te da su mnogi uvjereni da su ih radikalizirali selefijski vjerski predstavnici.

Ističu da Islamska država (IS) sve više regrutira širom Europe, te da se BiH nalazi pri vrhu liste po broju džihadista koji se trenutno nalaze u Siriji.

"France 24" navodi kako je riječ o veoma opasnoj situaciji za BiH, gdje se doskora prakticirao umjereni islam.

"Međutim, sve prisutniji je i ekstremni oblik islama, koji se čak promovira i na sarajevskim ulicama", navodi France 24, a prenose banjalučke Nezavisne novine.

Na ulicama Sarajeva francuski reporteri su imali priliku da intervjuirati mladiće koji dijele letke i promoviraju povratak "izvornom islamu".

I dok se u prilogu navodi da su muslimani u BiH prakticirali umjereni islam, u posljednje vrijeme su, kako se dodaje, vidljivi vjerski simboli, poput brada i pokrivenih žena.


Bosnia and Herzegovina: European Salafist... by france24english

"Nemojte misliti ako se ovako nastavi da neće postati još radikalniji. Njihova zajednica će biti masovnija i regrutirat će više terorista", rekao je jedan Sarajlija francuskim novinarima.

Nakon rata, podsjećaju francuski novinari, Saudijci su svojim novcem u BiH obnovili i izgradili cijela sela, škole, a povrh svega, džamije, a među kojima i džamiju kralja Fahda, jednu od najvećih na Balkanu.

Izjavu je dao i Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, koji, govoreći o džihadistima, kaže da je riječ o pojedincima.

"Ne poričem da ih ima, ali riječ je o pojedincima, koji ne mogu predstavljati neku snagu", kaže Cerić.

Nekoliko boraca iz BiH, podsjećaju francuski novinari, sudjelovalo je i u propagandnom materijalu Islamske države.

"Bh. vlasti ozbiljno su shvatile prijetnje. Uhićen je i Bilal Bosnić, koji je poslao na desetine mladića u džihad", navodi se u prilogu.

Jedna od majki čiji je sin, pod utjecajem Bosnića, otišao za Siriju, o svemu tome kaže da nije voljela da ide s njima, da se s njima druži.

"Ne znam šta mu je to trebalo. Evo, imam ja Kuran u kući, mogao je da se moli ovdje, kad god je htio. Nije imao potreba da ide s njima, koji imaju bradu do pojasa", kaže ova majka.

I dok, kaže se u prilogu, "IS nastoji inicirati globalni konflikt, BiH je jedna od njihovih linija fronta, koja se nalazi na kapijama Europe".

Kopirati
Drag cursor here to close