''To je laž''

Fra Kordić: Nikada nisam pipnuo neko dijete na taj način

''Ne vidim da je to tako. Oni nisu ništa zataškali. Kao i većina ljudi, na anonimna pisma nisu reagirali jer im je bilo poznato stanje kod nas'', rekao je.
Vijesti / Flash | 16. 04. 2019. u 12:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''To je laž. Najobičnija laž. Nikada nisam pipnuo neko dijete na taj način, po intimnim organima'', rekao je u intervjuu za Večernji list fra Kornelije Kordić, franjevac kojeg je nekoliko djevojaka u anonimnoj ispovijesti 'Novostima', tjedniku iz Hrvatske, optužilo za zlostavljanje dok su bile štićenice doma za nezbrinutu djecu u Čitluku.

Rekao je kako se ne boji rezultata istrage te da je policija možda reagirala po zahtjevu Provincije.

Nisu ništa zataškali

''Ne znam je li to tako. Ja iskreno podržavam'', rekao je fra Kordić i dodao kako ''sada neki pričaju neke priče koje nemaju veze ni s čim''.

Rekao je kako misli da će biti više djevojaka koje će javno stati uz njega.

''Meni je zadovoljstvo kada vidim da su te curice izrasle užene u svakom smislu. Brojne su već supruge i majke. Meni je satisfakcija što su one osjetile kako smo za njih učinili sve što smo mogli'', rekao je.

Kaže kako ne smatra da su franjevci, odnosno mjesni biskup, nešto zataškavali.

''Ne vidim da je to tako. Oni nisu ništa zataškali. Kao i većina ljudi, na anonimna pisma nisu reagirali jer im je bilo poznato stanje kod nas'', rekao je.

Svađa

''Možda bi bilo bolje da je to policija odmah raščistila, ali isto sada ne znam može li se pridati anonimnom pismu toliko vjere i objaviti ga. To meni ne može u glavu ni kao svećeniku da se iznose takve neistine bez ikakve provjere'', kaže franjevac. 

Rekao je kako ne zna tko su djevojčice inicijala V.P., D.B., B.Ć., S.P., M.I. i A.Ć..

''Možda sam ih znao nekada kada su bile ovdje, ali definitivno njihov identitet nije mi poznat. Čak i da znam imena, ne bih ih javno govorio. Ove druge djevojke ih sigurno znaju, vjerojatno mogu govoriti kakve su bile i što su radile. Neke od njih su otišle odavde prije dvadeset godina'', rekao je.

Kaže kako ne zna da je bilo tko od starijih tukao tu djecu.

''Ali bilo je tučnjave među djecom. To su dječje stvari. Ali da je netko od nas to radio - nema ni govora o tome. Znam za jedan slučaj da se jedan dečko, ne mogu se sjetiti imena, svađao s drugim vršnjakom te je uzeo osti kojima se love ribe i probio drugome stopalo. Jedva smo to izvadili, a dijete je završilo u bolnici. I dan-danas ima takvih stvari'', kaže.

Gledanje televizije

O navodima da je dirao djevojčice dok su gledale televiziju, franjevac kaže kako bi ih posjećivao ''kada bi svi gledali televiziju''.

''Tu je bila soba od desetak kreveta i svi smo zajedno gledali televiziju. No, želim isto tako reći kako je bilo određeno vrijeme kad se išlo spavati pa se sve gasilo u 22:30 sati. Neke od djevojaka gledale su televiziju i puno kasnije te su drugima smetale. Ja bih dolazi i gasio televizijski prijamnik'', rekao je.

Kaže kako više od 30 godina djeluje u Čitluku te da kao umirovljenik pomaže svojoj sestri, još od vremena dok je bila živa sestra Josipa Kordić.  

''Ona je osnovala jednu zajednicu Misionarke ranjene obitelji. To je napravila 1994. godine kada je bila proglašena Godina obitelji. U toj se godini u nekoliko navrata susrela s Ivanom Pavlom II. i on je znao za njezinu nakanu. Istu je blagoslovio'', rekao je.

Kaže kako je ''velika većina od više od 500 djece koja su živjela u ovome centru bila odbačena od roditelja ili su pak od rastavljenih roditelja''.

Tužbe

''Mi smo ih primali bez ikakvog upita, a za nas je bilo najvažnije da su ugrožena i bez krova nad glavom. Prošlo je tu više od 500 djece koja su bila nezbrinuta, napuštena. Mnoga ta djeca imala su razna iskušenja i probleme, traumatično djetinjstvo. U jednome od navodnih svjedočanstava spominje se kako sam nekima dao više novca. A ja sam davao svima. Moguće da je bilo zavidnih...'', rekao je.

''Među 500 djece sigurno je bilo i onih koje su željele postati časne sestre. Mi smo tim djevojčicama omogućavali školovanje, odlazak u Rim nekoliko puta, gdje su završile talijanski, dobile su vozačke dozvole. Ne znam što je bilo u glavi tih djevojčica, ali imao sam informacije da su krale, čak i milodare. Konkretno, za jednu od djevojaka koja se spominje, govori se da je zlostavljala druge djevojke. To su mi govorile žene koje vode brigu o djeci, a ja nisam imao veze s tim. Ja sam uglavnom pomagao s duhovne strane'', rekao je, između ostalog, fra Kordić u intervjuu za Večernji list.

Najavio je kako će tužiti novinara, novine i izdavača koji su objavili priču.

''Tužit ću najprije novinara Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, a zatim i taj medij. Svakako ću iskoristiti mogućnost tužiti i one koji su lansirali priču bez ikakve osnove'', rekao je.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close