Poziv Dodiku...

Foggo u posjeti - Što NATO admiral misli o BiH

Alijansa podržava Bosnu i Hercegovinu, uključujući i podršku unutar zemlje kroz svakodnevno djelovanje NATO stožera u Sarajevu
Vijesti / Flash | 06. 05. 2019. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su admirala Jamesa Foggoa, zapovjednika Zajedničkog zapovjedništva savezničkih snaga u Napulju.

Komšić i Džaferović upoznali su admirala Foggoa s aspiracijama i ispunjavanjem uvjeta k euroatlantskim integracijama naše zemlje koje podjednako podrazumijevaju EU i NATO, ističući da odbijanje tog puta ne vodi ka stabilnosti i sigurnosti BiH.

Zahvalili su na odlučujućoj ulozi koju je NATO imao u zaustavljanju proteklog rata, uspostavi mira i reformama obrambeno-sigurnosnog sektora u BiH. Istaknuli su da je podnošenje Godišnjeg državnog programa (ANP) poštivanje donesenih zakona iz domena obrane i da je to pitanje vladavine prava.

Foto: PR Predsjedništvo BiH /  Senad Mašović sa suradnicima primio Jamesa Foggoa

Admiral Foggo smatra da je vrijeme da BiH preda ANP i mišljenja je da bi njegova odgoda riskirala kreiranje 'loše slike' za bankare Europske banke za regionalni razvoj (EBRD), koji ovaj tjedan, u sklopu Trećeg samita EBRD-a, dolaze u Sarajevo. Istaknuo je da su upravo vlasti BiH te koje pripremaju svoj godišnji državni program i da imaju punu kontrolu nad njegovim sadržajem. Dodao je da je to najbolja prilika da se NATO sjedištu u Bruxellesu predoče bh. stavovi, ideje i vizije kada je daljnja reforma Oružanih snaga BiH i njezinih potreba u pitanju.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika nazočio savjetnik general Dragan Vuković, koji je ponovio stavove predsjedavajućeg Dodika da on nije za aktiviranje MAP-a, a samim time ni za članstvo u NATO-u, a da suradnja u okviru Individualnog programa partnerstva (IPP) treba biti na maksimalnom nivou, ističući kako je put k punopravnom članstvu u EU prioritet i da je on odvojen od NATO puta BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Foggo u Oružanim snagama BiH

Načelnik Zajedničkog štožera Oružanih snaga BiH (ZŠ OSBiH) generalbojnik Senad Mašović sa suradnicima primio je danas u posjetu admirala James Foggoa.

Na sastanku je razgovarano o trenutnim i budućim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru međunarodne vojne suradnje, koje doprinose razvoju BiH na njenom putu k euroatlantskim integracijama.

Admiral Foggo je upoznat s aktualnim stanjem, težišnim aktivnostima i operacijama OSBiH u zemlji i inozemstvu, kao i ključnim aktivnostima u ovoj godini i planovima za naredni period.

Foto: PR OS BiH / Komšić i Džaferović primili admirala Jamesa Foggoa

Između ostalog, prezentirani su mu rezultati OSBiH u oblasti deminiranja, rješavanja viškova naoružanja i streljiva, obuke, te sudjelovanja pripadnika OSBiH operacijama podrške miru u svijetu. Istaknuta je važnost razvojnog proračuna koji će omogućiti modernizaciju, te unapređenje kapaciteta i sposobnosti OSBiH.

U svom obraćanju načelnik ZŠ OSBiH generalbojnik Senad Mašović je istakao da će OSBiH u narednom periodu biti fokusirane na jačanje suradnje s NATO-om, dostizanje odgovarajućeg stupnja interoperabilnosti i sposobnosti, kao i jačanje regionalne suradnje, kroz širenje bilateralne i druge suradnje s oružanim snagama susjednih zemalja i zemalja u regiji.

Što prije usvojiti godišnji nacionalni plan

Admiral Foggo je istaknuo da će Zajedničko zapovjedništvo snaga NATO-a u Napulju i dalje pružati potrebnu pomoć OSBiH, uz čvrstu opredijeljenost za nastavak pružanja podrške aktivnostima Oružanih snaga BiH u izvršenju zakonom definirane misije i zadataka, kao i svim aktivnostima BiH na putu k članstvu u EU i NATO.

Također, pohvalio je angažman pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu.

Zajednički je iznesena opredijeljenost o potrebi da se što prije usvoji Godišnji nacionalni program, kao uvjet za daljnji uspješan put BiH ka euroatlantskim integracijama.

Susretu su nazočili i zapovjednik NATO stožera u Sarajevu pukovnik Marty J. Bissell, a u ime OSBiH zamjenik načelnika ZŠ OS i generalbojnik Ivica Jerkić i šef kabineta načelnika ZŠ OSBiH brigadir Edin Fako, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

Foggo: RS je proteklih godina mijenjao stavove o MAP-u

James Foggo, je nakon sastanaka izjavio u Sarajevu da ne vidi razloge zašto Republika Srpska ne želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO-a. To je savez koji štiti države članice, sprečava nasilje, prvenstveno izvodi obrambene a ne ofenzivne operacije, naglasio je.

Foggo je tim riječima odgovorio na jedno od novinarskih pitanja i napomenuo također da je proteklih godina Republika Srpska mijenjala stavove o Akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u.

Video: Foggo: RS je proteklih godina mijenjao stavove o MAP-u

Admiral podržava da Bosna i Hercegovina podnese NATO-u prvi godišnji nacionalni program jer će to, po njegovim riječima, biti doprinos stabilnosti i sigurnosnom okviru potrebnom za ekonomski rast i prosperitet zemlje.

Djelotvorna posjeta

Admiral James Foggo obratio se novinarima u Sarajevu zajedno s ministricom obrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš nakon razgovora tijekom današnje posjete izaslanstva iz Napulja Ministarstvu odabrane BiH.

Po izjavi ministrice Pendeš, na sastanku dviju delegacija je, između ostalog, razgovarano o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, aktiviranju MAP-a i pitanju prvog nacionalnog godišnjeg programa BiH.

Posjeta je bila djelotvorna, cijeni ministrica Pendeš i očekuje i dalje dobru suradnju.

Admiral Foggo također cijeni posjetu uspješnom i naglašava da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za europski mir i sigurnost te promoviranje stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Važan doprinos BiH

''NATO je predan nastavku snažnog partnerstva s Bosnom i Hercegovinom te jačanju naše suradnje i interoperabilnosti. I moja današnja posjeta naglašava važnost ove zemlje za NATO i zapadni Balkan te želim javno kazati da je NATO zahvalan Bosni i Hercegovini za njen dugogodišnji doprinos operacijama podrške mira u cijelom svijetu, i to ne samo NATO-a nego i Europske unije i Ujedinjenih naroda. Vaš doprinos je od izuzetne važnosti za naša nastojanja i doprinosi našoj kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti'', njegove su riječi.

Partnerstvo između BiH i NATO-a prošireno je ulaskom Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir 2006. godine, a razvijalo se dalje i u proteklih 13 godina. Važno je nastaviti taj zamah i ići naprijed, naglašava Foggo, i potiče Bosnu i Hercegovinu da nastavi napredovati tako što će njene oružane snage učiniti modernijim i interoperabilnijim.

''Ta poboljšanja će vašim oružanim snagama dati sposobnosti koje mogu koristiti za pružanje pomoći civilnim organima i u odgovoru na prirodne katastrofe u zemlji te nastavak doprinosa međunarodnim mirovnim i sigurnosnim misijama u inozemstvu'', njegove su riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close