Govor mržnje?

FMHL: Kaplan na Facebooku pokrenuo javnu hajku protiv BH novinara i Borke Rudić

Vijesti / Flash | 19. 07. 2016. u 16:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) upućuju javni prosvjed Stranci demokratske akcije (SDA) i njenom članu Salmiru Kaplanu radi neprimjerenog etiketiranja i širenja govora mržnje prema novinarima - članovima Udruge BH novinari i Borki Rudić, generalnoj tajnici. Iz Udruge ističu kako je Sami Kaplan članove ove udruge i Borku Rudić nazivao sljedbenicima politike Fethullaha Gulena u BiH.

Salmir Kaplan je sa skupinom svojih sljedbenika na Facebooku pokrenuo javnu hajku protiv BH novinara i Borke Rudić osobno, šireći laži o njenom djelovanju i namjerno ugrožavajući njenu sigurnost i javni kredibilitet.

Nakon izljeva mržnje na Facebooku i iznošenja neargumentiranih optužbi da je ''lobista Gulenovog pokreta'' i osoba koja ''brani četnike“, Borka Rudić je verblano napadnuta u Sarajevu u ponedjeljak 18. jula, što se može smatrati direktnom posljedicom hajke koju je pokrenuo Salmir Kaplan. Posebno je zabrinjavajuća činjenice da Kaplan i njegova družina, na potpuno nerazuman i ničim opravdan način pokušavaju sukobe iz Turske prenijeti u bh. javni prostor, stavljajući na listu ''neprijatelja'' vladajućeg režima u Turskoj pored Udruge BH novinari i časopis Novo vrijeme, te kreirajući tako svoje ''mete za odstrjel'' unutar medijske zajednice BiH, navode iz Udruge.  

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju ponašanje Salmira Kaplana, smatraju ga nedopustivim i eklatantnim primjerom zloupotrebe slobode govora i poticanja nasilja zasnovanog na mržnji. Budući da je Kaplan zastupnik SDA u Parlamentu Federacije BiH i kandidat ove stranke za načelnika Stoca na lokalnim izborima, njegov primitivni i huškački govor ima dodatnu težinu i mora biti adekvatno sankcioniran. U tom kontekstu, pozvali su Glavni odbor SDA da se hitno očituje o ovom incidentu i da poduzme adekvatne mjere prema Kaplanu, koji je svojim ponašanjem narušio i ugled Stranke demokratske akcije.

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima su zatražili od Tužiteljstva Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije hitnu istragu o ovom slučaju i poduzimanje zakonom propisanih mjera. Slučaj je prijavljen i Središnjem izbornom povjerenstvu koje je nadležno za provjeru i prihvaćanje kandidata za iduće lokalne izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close