Vlada FBiH

Firma Medimpex dobila dodatni rok za nabavku cjepiva

Medimpex je obavijestio jučer Zavod za javno zdravstvo FBiH da odustaje od sudjelovanja u nabavci cjepiva za ovaj bh. entitet. Ipak, naglasili kako će ostati fokusirani na nabavci cjepiva.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2021. u 18:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH donijela odluku da firmi Medimpex d.o.o. Sarajevo ostavi dodatni rok za izvršenje obveze po Ugovoru o nabavci cjepiva za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, a koji je potpisan 18.3.2021. godine, iz "razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće uticati".

Iz Vlade FBiH je priopćeno kako im je dostavljen akt Nikole Zukora Lakusića, agenta reprezenta uime RDIF Rusija, koji s kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo sudjeluje u postupku nabavke cjepiva Sputnik V za područje FBiH. On ih je uvjerio da će cjelokupna dokumentacija biti dostavljena i da će aranžman nabavke cjepiva Sputnik V za FBiH biti efikasno realiziran u vrlo kratkom roku i to u okolnostirna neprimjerenim i otežavajućim za rad.

“Vlada je opredijeljena da se ostavi dodatni rok za izvršenje obveze po Ugovoru o nabavci cjepiva za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, potpisanom 18.3.2021. godine, iz razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće utjecati”, priopćeno je.

Podsjetimo, kompanija Medimpex obavijestila je jučer Zavod za javno zdravstvo FBiH da odustaje od učešća u nabavci cjepiva za ovaj bh. entitet. Ipak, naglasili kako će ostati fokusirani na nabavci cjepiva.

Vlada se na današnjoj sjednici upoznala s informacijom Ad hoc tima za pregovore sa proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima sa proizvođačima cjepiva i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke cjepiva protiv koronavirusa (COVID-19).

Vlada FBiH je pozvala Vijeće ministara BiH da intenzivira aktivnosti na postizanju bilateralnih dogovora za nabavku cjepiva, s ciljem njihove kupovine ili pozajmice, budući da je evidentno da COVAX instrument neće zadovoljiti potrebe Federacije BiH u pogledu imunizacije stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close