Ispitivanje

Fikret Abdić predan Tužiteljstvu

Očekuje se da će tijekom dana i ostale osobe uhićene u spomenutoj akciji biti predane u nadležnost Tužiteljstva.
Vijesti / Flash | 19. 06. 2020. u 13:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije (FUP) načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić danas je predan u nadležnost Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona (USK), potvrđeno je Feni u tom tužiteljstvu.

Abdić, koji je uhićen u četvrtak u sklopu operativne akcije kodnog naziva ''Mreža'', bit će ispitan u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužitelj odlučiti o daljnjim mjerama.

Očekuje se da će tijekom dana i ostale osobe uhićene u spomenutoj akciji biti predane u nadležnost Tužiteljstva.

Kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva USK, u četvrtak je na području Velike Kladuše slobode lišeno ukupno šest osoba, među kojima i prvoosumnjičeni načelnik Općine Velika Kladuša.

Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužiteljstva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih kaznenih djela zlouporabe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju gospodarske djelatnosti.

Tužiteljstvo USK vodi istragu o kaznenim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovorne osobe u osumnjičenoj pravnoj osobi u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

Iz Tužiteljstva navode kako je u tim postupcima osumnjičena pravna osoba kontinuirano dovođena u povoljniji položaj u odnosu na druge pravne osobe, te da su osumnjičeni izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičenu pravnu osobu kao izvršitelja usluga.

Kako se nadalje navodi, tako provedene javne nabavke su potom plaćane iz Proračuna Općine Velika Kladuša.

Također se sumnja da je općinski načelnik Velike Kladuše iskorištavao službeni položaj u razdoblju od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

Kopirati
Drag cursor here to close