MAG

Ferguson: Ne mogu ni zamisliti kako je živjeti samo nekoliko metara od minskog polja

Vijesti / Flash | 07. 07. 2017. u 13:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mine su užasno, neselektivno oružje koje, i nakon više od 20 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, još uvijek predstavlja ozbiljnu prijetnju po živote više od pola milijuna stanovnika ove zemlje - kazao je danas veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson prilikom posjete britanskoj nevladinoj organizaciju Mines Advisory Group (MAG) na lokalitetu Pale-Prača, gdje ova organizacija vrši deminiranje.

Kako je istaknuo, čišćenjem ovih mina MAG pomaže sačuvati živote, omogućiti porodicama raseljenim uslijed rata da se vrate u svoje domove, a obradivu zemlju, koja je već dva desetljeća bila neupotrebljiva, očistiti za poljoprivredu.

''Ne mogu ni zamisliti kako je živjeti i podizati obitelj samo nekoliko metara od minskog polja. To je svakodnevica za stanovnike Pale-Prača'', kazao je britanski veleposlanik, uz zaključak da je odlično što kompanija s iskustvom i vještinama kakva je MAG radi na unaprjeđenju života zajednica u BiH.

Tijekom posjete veleposlaniku Fergusonu su se pridružili predstavnici Komisije za deminiranje u BiH, Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) te direktorica UK International Trade and Investment tima u BiH Alma Kadunić.

MAG je neprofitna organizacija sa skoro 30 godina iskustva u radu s lokalnim zajednicama ugroženim minsko-eksplozivnim sredstvima u cijelom svijetu. U BiH je počela raditi početkom svibnja.

BiH je još uvijek jedna od zemalja s najvećom kontaminacijom minama u jugoistočnoj Europi. I pored toga što je 1997. godine bila jedna od prvih zemalja koje su potpisale Konvenciju o zabrani upotrebe, stvaranja zaliha, proizvodnje i transporta protupješadijskih mina, BiH još ima problem s ispunjavanjem svojih obveza. Prema posljednjim podacima, trenutna ukupna površina koja se smatra opasnom iznosi 1.091 km2 ili 2,2 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH. Kontaminiranost utijee na oko 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close