Prijava HRS-a

Federalnoj kazna 6.000 KM zbog govora mržnje

''Sada, konačno, imamo na papiru, crno na bijelo, da je FTV politički pristran medij'', poručuju iz Hrvatske republikanske stranke.
Vijesti / Flash | 21. 10. 2019. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Utvrđuje se da je FTV prekršila Članak 5 (Pravičnost i nepristranost) Kodeksa o medijskim uslugama, te joj se izriče novčana kazna u iznosu od 6000 KM'', stoji u Rješenju Regulatorne agencije koja je postupila po prijavi HRS-a na tendenciozno i huškačko izvješćivanje u emisiji Mreža emitiranoj 14. siječnja 2019.

''Sada, konačno, imamo na papiru, crno na bijelo, da je FTV politički pristran medij'', poručuju iz Hrvatske republikanske stranke.

Kršenje kodeksa

Naime, u emisiji ''Mreža'' od 14. siječnja 2019. emitirani su prilozi u kojima su Hrvati i Srbi optuženi i, od strane autora i urednika priloga i emisije, osuđeni za sve loše što se događa u BiH.

''Nakon odgledane emisije, kod gledatelja koji ima površne informacije o povijesti i odnosima u BiH stvorio se dojam kako su Srbi separatistička krvoločna stvorenja, a Hrvati izdajnici koji ne prežu od protjerivanja i ubijanja svog naroda samo da ostvare svoje političke vizije o entitetu. Budući da je iznošenje tvrdnji i arbitrarnih stavova pod činjenice kršenje ne samo Kodeksa za medije, nego i cijelog niza Zakona, dana 19. siječnja 2019. smo na adresu RAK-a uputili argumentirani prigovor'', navode iz HRS-a.

RAK kao regulatorno tijelo je bilo obvezno u zakonskom roku ne samo očitovati se po njihovoj prijavi, navode, nego i objaviti ishod postupka kojeg su pokrenuli po ovoj prijavi.

Budući da nisu dobili apsolutno ikakvu povratnu informaciju, a emisija ''Mreža'' se vratila na tv ekrane, te budući da je FTV kroz cijeli svoj informativni program nastavilo ''svakodnevno širiti pristranu političku propagandu'', dana 27. rujna 2019. ponovno su poslali upit RAK-u.

U međuvremenu, iz RAK-a su za Bljesak.info potvrdili kako je Regulatorna agencija za komunikacije pokrenula postupak ispitivanja mogućeg kršenja relevantnih odredbi Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija protiv Federalne televizije radi emitiranja emisije Mreža od 14.1.2019. i emisije Mreža od 8.4.2019.

Ignoriranje

''Kako nas je RAK i tada ignorirao, dana 25. rujna 2019. pišemo dopis Ministarstvu komunikacija i prometa, da kao nadležno tijelo kontaktira RAK i priupita gdje je zapela naša prijava. Za razliku od RAK-a, ministarstvo djeluje promptno. Gle slučaja, nakon reakcije ministarstva prometa dobivamo rješenje po našoj prijavu u kojem stoji kako je FTV kažnjena sa 6000 KM'', stoji u priopćenju.

Naime, analizom je utvrđeno kako je FTV emitirala ''jednostrane i neizbalansirane priloge'', čime je došlo do kršenja ''načela pravičnosti i nepristranosti''.

''Nakon silnih peripetija, 9 mjeseci inzistiranja, pisanja dopisa i poziva, napokon smo dobili dokaz o onome što tvrdimo godinama, a to je da je Federalna televizija u biti politički medij, platforma za promociju pseudo građanske, a u biti bošnjačke politike. Urednici i novinari FTV-a, ukoliko žele objektivno i profesionalno raditi svoj posao, onda svoje tvrdnje moraju potkrijepiti dokazima, a ne arbitrarne stavove nuditi pod činjenicama. Prema tome, večeras kada ponovno na ekranima FTV-a bude emisija ''Mreža'', znajte kako se radi o propagandnom, a ne informativnom programu. Dakle, EPP, i to Bakirov'', poručili su iz HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close