Federalno tužiteljstvo FBiH

Tužiteljstvo će formirati predmet i provjeriti navode o liječenju na KCUS-u

Upućen je hitan zahtjev Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu za formiranjem predmeta i provjere navoda o nepravilnoj uporabi respiratora u KCUS-u.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2021. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno tužiteljstvo FBiH je uputilo hitni zahtjev Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi s izvještavanjem medija o postojanju sumnje da je grupa anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu upotrebu respiratora i druge probleme u funkcioniranju tzv. COVID odjela, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.

“Kako su navedene informacije uznemirile javnost, Federalno tužiteljstvo FBiH zahtjeva od Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu hitno formiranje predmeta i provjeru tih navoda, s obzirom na to da je ovo tužiteljstvo stvarno i mjesno nadležno postupiti u tom predmetu”, naveli su iz Federalnog tužiteljstva FBiH.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine potvrdili su za N1 da će se danas sastati glavna državna tužiteljica Gordana Tadić i glavna tužiteljica Tužiteljstva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija.

Sastanak će se održati zbog posljednjih događanja u vezi Kliničkog centra Univerizeta u Sarajevu i navodnog pisma zaposlenika ove institucije o stanju u ovom kliničkom centru.

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je održan sastanak Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo sa Sebijom Izetbegović i predstavnicima KCUS-a povodom ovih optužbi i premijerom Vlade KS Edinom Fortom.

“Sastanak je bio žustar na momente, došlo smo do zajedničkih stavova, ali ne i zaključaka. KCUS nije prihvatio naš zaključak za koji smatramo da je ispravan. Oni su imali zaključak koji je u potpunosti neprihvatljiv sa naše strane”, rekao je Vranića nakon sastanka i dodao kako se u narednom periodu mora uspostaviti bolja komunikacija.

“I da se KCUS na neki način mora vratiti u pravne tokove i prestati biti zatvorena tvrđava zdravstvenog sistema KS”, zaključio je Vranić.

Premijer Kantona Sarajevo nakon sastanka je kazao medijima da je odbio potpisati zaključak KCUS-a da je "sve po zakonu i ispravno".

“Mi smo tražili da se formira stručno tijelo od strane Vlade FBiH i Ministarstva zdravstva FBiH u koje će ući svi članovi i suosnivači, kako bi utvrdile činjenice koje predstavnici KCUS-a tvrde da su istinite”, rekao je Forto novinarima.

“Uz potrebnu dokumentaciju, foto dokumentaciju, i intervjue s doktorima. U medijima su bila dva pisma, oni tvrde da jedno pismo ne postoji, a za drugo tvrde da postoji i da nije pismo nego dopis – interna komunikacija. Potpisali su ga anesteziolozi i ono je točno”, rekao je Forto.

Podsjetimo, u subotu se dramatičnim pismom javnosti obratila skupina liječnika s KCUS-a. U pismu oni objašnjavaju teško stanje na KCUS-u kojim rukovodi direktorica Sebija Izetbegović. Liječnici su upozorili da respiratori koje je nabavila kompanija „Srebrena malina“ po nalogu federalnog premijera Fadila Novalića, nisu za upotrebu u liječenju teških pacijenata i da takvi respiratori bukvalno ubijaju pacijente koji se liječe od korone na KCUS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close