Cjepivo protiv covida

Federalni zastupnici protiv zabrane nabavke cjepiva koje nemaju odobrenje EU

Riječ je o inicijativi zastupnika SDP-a Irfana Čengića.
Vijesti / Flash | 26. 01. 2021. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH odbacili su danas inicijativu kojom se zabranjuje Vladi FBiH da nabavi cjepiva koja nemaju odobrenje Europske unije.

Riječ je o inicijativi zastupnika SDP-a Irfana Čengića.

“Premijer Novalić nije čitao vlastiti plan cijepljenja, Vlada FBiH ne smije nabavljati rusko i kinesko. Cjepivo. Pozivam Vladu FBiH da poštuje vlastiti plan i brine se za zdravlje građana. Ukoliko Vlasti RS žele koristiti rusko i kinesko cjepivo neka ih koriste, ali ne smijemo se igrati sa životima i novcem građana FBiH. Na sjednici Parlamenta ću tražiti da zabranimo Vladi koju vodi Novalić da kupuje ckepiva koja nisu odobrene od EU. Ovo nije prvi put da Vlada FBiH radi protiv interesa građana i naših strateških partnera u interesu Kine i Rusije, ali o tome ću posebno govoriti”, kazao je Čengiće uoči sjednice.

Za inicijativu glasala su 38 zastupnika, a 44 ih je bilo suzdržano.

U inicijativi se navodi: “Iz sredstava Proračuna FBiH za 2021. godinu Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva može nabavljati samo cjepivo protivi Covida-19, koje će se primjenjivati u FBiH, koje je registrirano u Europskoj agenciji za lijekove (EMA) koja primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili hitnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno upotrebe lijekova”.

Pomoćnik federlanog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako su u Kriznom stožeru FBiH stava da cjepivo mora biti odobrena ili od Europske agencije za lijekove ili Agencija za lijekove BiH, prenosi N1.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close