Rasprave

Federacija zabranjuje pušenje na javnim mjestima

Vijesti / Flash | 01. 07. 2016. u 11:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo (ZZZ) Federacije BiH Davor Pehar razgovarao je u petak u Mostaru s predstavnicima Progresivnog razvoja organizacija i individua (PROI), priopćeno je iz ZZZ-a FBiH.

U izaslanstvu su bili izvršna dopredsjednica Campaign For Tobacco-Free Kids (CTFK) Yolonda Richardson i direktor Euroazijskog programa u CTFK-a Joshua Abrams.

Istog dana, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Mostaru održan je sastanak izaslanstva s predstavnicima Ministarstva zdravstva HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije te sanitarnim inspektorima.

Kako je rekao predsjednik udruženja PROI Samir Ibišević, BiH je 2009. godina potpisala i ratificirala okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije. "Inicijativa koju je udruženje PROI pokrenulo sa zdravstvenim institucijama u BiH i HNŽ tiče se usklađivanja zakonodavstva i njegove implementacije, a koji u svojoj suštini ima zaštitu stanovništva od štetnog uticaja duhanskog dima", kazao je Ibišević.

"Danas smo održali sastanke sa predstavnicima institucija Federacije i predstavnicima županijskih institucija Zavoda za javno zdravstvo kako bi se zakoni što kvalitetnije implementirali, a samim time da se smanji povećanje broja smrtnih slučajeva od duhanskog dima i konzumiranja cigareta", navodi Ibišević.

Kada je konzumacija duhanskih proizvoda u pitanju, Ibišević je rekao kako 44 posto populacije u BiH konzumira cigarete i druge duhanske prerađevine. "Od tog procenta, 25 posto oboljet će od nekih bolesti koje će dovesti do preranog smrtnog ishoda", navodi on.

"U zemljama regije, kod odrasle populacije, pušenje je u prosjeku prisutno kod oko 30 posto osoba, s tim da je BiH vodeća zemlja po broju pušača u regiji", kazao je direktor Euroazijskog programa Campaign For Tobacco-Free Kids (CTFK) Joshua Abrams.

"Prema našim istraživanjima, negdje oko pedeset posto osoba u FBiH se izjasnilo kao pušači, s time da je nešto više pušača među muškarcima nego ženama", kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar nakon sastanka s izvršnom dopredsjednicom Campaign For Tobacco-Free Kids (CTFK) Yolondom Richardson i direktorom Euroazijskog programa u CTFK-a Joshuom Abramsom na kojem je najviše bilo riječi o donošenju novog zakona o ograničenoj uporabi duhana i duhanskih prerađevina u FBiH.

Po riječima Ibiševića, zakoni bi, uz ostalo, trebali predviđati zabranu pušenja na zatvorenim javnim mjestima, regulirati prodaju i izgled duhanskih proizvoda, te vrste upozorenja koja će se nalaziti na duhanskim proizvodima, kao i reklamiranje duhanske industrije.

Izvršna dopredsjednica Campaign For Tobacco-Free Kids (CTFK) Yolonda Richardson smatra kako svaka zemlja koja želi smanjiti broj pušaća mora uraditi tri stvari i to: uvesti slikovna upozorenja na pakovanjima cigareta, strogu zabranu reklamiranja i zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima. Upozorila je i na povećanje broja pušaća u srednje ili slabije razvijenim zemljama.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ prim.dr. Eniz Čolaković rekao je kako je BiH jedna od vodećih zemalja u svijetu po konzumaciji duhanskih prerađevina, a kako je istaknuo naša se zemlja nalazi na 13. poziciji po tom pitanju. "Veliki problem predstavljaju djeca, koja već od desete godine počinju s konzumacijom cigareta, a imaju veliku dostupnost za kupovinu u prodajnim objektima. Osim njih, i među zdravstvenim radnicima je raširena upotreba cigareta. Prema našim podacima oko 50 posto zdravstvenih radnika konzumira cigarete", kazao je Čolaković.

"Prema obrađenim podacima, u HNŽ je prošle godine registrirano 1220 oboljelih od karcinoma. Pušenje je jedan od vodećih riziko faktora za nastanak karcinoma. Od navedenog broja, otprilike oko 175 osoba je oboljelo od karcinoma pluća, od čega je 80 osoba tijekom protekle godine umrlo. Među njima je 49 muškaraca i 21 ženska osoba", kazao je Čolaković.

Cilj njihova posjeta je susret sa svim ključnim donositeljima odluka na polju kontrole duhana i prezentacija mogućnosti za zajednički rad u toj oblasti, imajući u vidu njihovo višegodišnje iskustvo i rad u preko dvadeset zemalja širom svijeta.

Udruga PROI implementira Inicijativu za kontrolu duhana koja je usmjerena na zagovaranje usklađivanja legislative FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i fokusira se na zaštitu stanovništva Bosne i Hercegovine od štetnog utjecaja upotrebe duhanskih proizvoda.

Ovu Inicijativu PROI implementira uz podršku različitih lokalnih i međunarodnih partnera, uključujući i Campaign For Tobacco-Free Kids (CTFK), navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close