4 cilja

Federacija dobila strategiju suradnje sa iseljeništvom

Strategija uspostavlja strateške ciljeve u četiri ključna stuba
Vijesti / Flash | 23. 12. 2019. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je usvojila Strategiju suradnje sa iseljeništvom Federacije BiH za razdoblje 2020. - 2024. godina, čiji sastavni dio čine Akcijski plan za njenu realizaciju i Aneks i statistički podaci, institucionalni okvir, strateški okvir i situacijska analiza, priopćeno je u ponedjeljak iz Vlade Federacije BiH.

Za realizaciju ove odluke zaduženo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u suradnji sa ostalim nositeljima pojedinih aktivnosti iz Strategije. Županijskim vladama, jedinicama lokalne samouprave i nevladinom sektoru je preporučeno da u okviru svojih nadležnosti poduzmu sve potrebne radnje na njenom provođenju.

Strategija uspostavlja strateške ciljeve u četiri ključna stuba - uspostavljanje i razvoj pravnog sustava i institucionalnih kapaciteta rada sa iseljeništvom na razini Federacije BiH, uključivanje iseljeništva u društveni razvoj Federacije BiH, sudjelovanje poslovnog iseljeništva u ekonomskom razvoju Federacije BiH i uključivanje mladih iz iseljeništva u razvojne politike Federacije BiH.

Unutarsektorska radna grupa, koja je radila na izradi ove strategije, posebnu pažnju je posvetila njenoj usklađenosti s međunarodnim standardima i drugim strateškim dokumentima na državnoj razini i politikom o suradnji sa iseljeništvom, Strategijom u oblasti migracija i azila i Akcijskim planom za razdoblje 2016.-2020., Strategijom vanjske politike BiH 2018.-2023., Strategijom razvoja znanosti u BiH 2017.-2022. i Prioritetima za razvoj visokog obrazovanja u BiH za razdoblje 2016.- 2026., kao i entitetskim strategijama.

Cilj ove strategije koja podržava i slijedi strategiju na razini države, je prikazati strateške pravce rada sa iseljeništvom u Federaciji BiH u srednjoročnom razdoblju. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kroz ovaj dokument je željelo pokazati da ima jasnu viziju i strategiju dugoročnog rada sa iseljeništvom uzimajući u obzir sve tekuće promjene u našem društvu i okruženju, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close