Zlatan Peršić

Federacija BIH: Tri nova slučaja korone, očekivati je drugi val

Peršić je unatoč činjenici da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća upozorio građane FBiH da se i dalje moraju pridržavati osnovnih mjera osobne zaštite od koronavirusa.
Vijesti / Flash | 26. 05. 2020. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva kazao je u utorak da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH i dalje pozitivna te da su u protekla 24 sata potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

“U protekla 24 sata u FBiH testirano je 339 uzoraka od čega su tri nova pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. Do sada u FBiH testirano je ukupno 34.941 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 1.025 osoba“, kazao je Peršić i dodao:

“Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 914 pacijenata, što znači da trenutno imamo aktivna 73 slučaja u FBiH. Već izvjesno vrijeme ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda je 38.“

Peršić je unatoč činjenici da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća upozorio građane FBiH da se i dalje moraju pridržavati osnovnih mjera osobne zaštite od koronavirusa. Najavio je i mogućnost pojave drugog vala epidemije.

“Prema epidemiološkim procjenama zapravo mali postotak ljudi je bio u kontaktu s ovi virusom, što znači da je i dalje veliki broj naših građana u riziku za infekciju. Mi ćemo novih slučajeva na COVID-19 imati i u narednom periodu, a realno je očekivati da će biti i drugi val epidemije. Zato i dalje inzistiramo i pozivamo na opreznost. Inzistiramo na pridržavanju osobnih mjera zaštite. Također, svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju i to je nešto što ćemo nastaviti sasvim sigurno i jedan duži period koji je pred nama“, rekao je Peršić.

Upozorio je da se u javnosti iznose razne pretpostavke vezane za pandemiju koronavirusa te da ne treba špekulirati o tome što će se događati u slučaju drugog vala. Naglasio je da će se eventualne nove mjere i preporuke donositi u skladu s epidemiološkom situacijom.

Peršić je najavio da bi Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva ovaj tjedan Federalnom stožeru civilne zaštite trebao preporučiti početak treće faze ublažavanja restriktivnih mjera.

“Krajem ovog mjeseca predstoji ta treća faza, koja obuhvaća i tržne centre. Naravno, konačne naredbe donosi Federalni stožer civilne zaštite. Očekujemo da će ovaj tjedan biti sjednica FŠCZ-a i prijedlog Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva će biti da se u ovoj novoj fazi dozvoli i rad tržnim centrima uz provođenje odgovarajućih higijensko-epidemioloških mjera“, zaključio je Peršić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close