Shengenski prostor

Farage: Berlinski napad pokazao da treba ukinuti slobodu kretanja u EU

Vijesti / Flash | 23. 12. 2016. u 17:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nigel Farage zahtijeva da EU prekriži slobodu kretanja nakon što je osumnjičeni za berlinski napad uspio pobjeći iz Njemačke.

Bivši vođa britanske radikalne stranke, UK Independence Party (UKIP), je na Twitteru objavio: "Ako je muškarac koji je upucan u Milanu berlinski ubojica, to znači da je Shengenski prostor rizik za javnu sigurnost. Mora ga se maknuti."

Osumnjičenik Anis Amri, kojeg je ubila policija u Milanu, nađen je mrtav s kartom za vlak od Francuske za Italiju.

Iako je poljednji tjedan bio najtraženiji čovjek u Europi, čini se kako je 24-godišnji Tunižanin uspio prijeći dvije međunarodne granice bez zaustavljanja.

Shengen inače dopušta putovanje bez putovnice između većine zemalja članica EU. Ujedinjeno Kraljevstvo nije dio ovog sporazuma.

Marine Le Pen, iz desničarske francuske stranke Nacionalna fronta, poznata po snažne anti-imigracijske stavove, također je tražila da se ukine sloboda kretanja, prenosi Sky News.

Izjavila je: "Ovakve eskapade u bar dvije ili tri zemlje su simptomi potpune sigurnosne katastrofe koju predstavlja Shengenski sporazum. Ponavljam svoju molbu da se Francuskoj vrati potpuna kontrola njene suverenosti, nacionalnih granica i da se završi sa Shengenskim sporazumom".

Prošle godine neke europske zemlje su uvele nasumične provjere granica kako bi se lakše nosili s velikim priljevom migranat s Bliskog istoka, Afrike i Azije.

Kopirati
Drag cursor here to close