Američki univerzitet u Tuzli

Fakultet čiju diplomu ima direktor OSA-e reketario studente, diplome pod krevetom?

Pretresi se odnose na sumnje u malverzacije u radu ove visokoškolske ustanove, a u vezi s izdavanjem diploma.
Vijesti / Flash | 19. 11. 2020. u 19:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona pretresli su jučer, prema naredbi Općinskog suda u Tuzli i Tužiteljstva TK, prostorije Američkog univerziteta u Tuzli, čiji je vlasnik Denis Prcić.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva TK.

Nalog Tužiteljstva

''Izuzima se određena materijalna dokumentacija, jer mi imamo formiran jedan predmet. Ne možemo više ništa govoriti, jer su u pitanju predostrožne radnje'', rekao je Arnautović.

Kako saznaje Avaz, pretresi se odnose na sumnje u malverzacije u radu ove visokoškolske ustanove, a u vezi s izdavanjem diploma. Navodno, radi se o diplomama kojima su čelnici ove visokoškolske ustanove raketirali studente za 1.500 KM. U prostorijama Univerziteta jučer se nalazio i Prcić, koji je stigao iz Sarajeva, a pretres je trajao više od pet sati.

Prema informacijama, prekjučer je obavljen i pretres stana tajnice fakulteta, a nađene su diplome, matične knjige i dokumentacija koja mora biti u ovoj ustanovi. Izvori bliski Tužiteljstvu potvrdili su za Avaz da je u stanu pronađena obimna dokumentacija, koja je bila sakrivena ispod jednog kreveta.

Tri tužiteljstva

Također, radi se o brojnim diplomama koje su, kako se sumnja, kasnije prodavane. Pronađeni su pečati fakulteta.

Inače, Prcića istražuju čak tri tužiteljstva - Državno te tužiteljstva KS i TK, a za njegov univerzitet veže se nekoliko slučajeva, pa i predmet sporne diplome koju je nedavno priložio direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Oduzeta dozvola

Nedavno je ovom univerzitetu Vijeće za akreditaciju neovisnih ustanova u oblasti obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država (ACICS) oduzelo akreditaciju. Osim toga, zbog odbijanja da dozvole inspekcijski nalaz u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo obrazovanja KS naredilo je da im se dostave svi podaci.

Traže se i podaci o broju studenata i akademskog osoblja, kao i podatak o sjedištu firme. Zaprijećeno je da će im se oduzeti dozvola ako ne dopuste rad nadležnim službama.

Kopirati
Drag cursor here to close