Nagađanja ili...?

Faktor tvrdi: Srbijanski obavještajci prepravili BiH

Faktor tvrdi kako je obavještajna mreža Srbije sve snažnija u BiH te kako se pomno biraju ljudi za misije u BiH.
Vijesti / Flash | 24. 11. 2018. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AA / Milorad Dodik i Aleksandar Đorđević

Zastava entiteta RS iza leđa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pri prijemu akreditiva novog veleposlanika Republike Srbije u našoj zemlji u potpunosti je u drugi plan stavila biografiju novog prvog čovjeka Veleposlanstva Republike Srbije u Sarajevu Aleksandra Đorđevića te, u kontekstu te biografije i drugih srbijanskih "diplomatskih" imenovanja u BiH, potencijalne motive njegovog dolaska u našu zemlju, piše Faktor.

Đorđević je bivši direktor Sigurnosno-informativne agencije (BIA), a na čelu srbijanske obavještajne službe je proveo četiri godine. Tu je poziciju napustio sredinom 2017. godine. Iako se nagađalo da bi mogao biti imenovan za savjetnika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, sa kojim je u bliskim odnosima gotovo tri desetljeća, krajem svibnja ove godine je imenovan za veleposlanika u BiH.

Zanimljivo je da je, iako je imenovan još u svibnju, akreditive Predsjedništvu BiH je predao tek nakon što je Milorad Dodik preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Đorđević će se u Sarajevu pridružiti Goranu Dragoviću, bivšem zapovjedniku  Žandarmerije koji je 31. srpnja ove godine smijenjen sa te pozicije te je imenovan za policijskog časnika za vezu u Veleposlanstvu Srbije u Sarajevu.

Dragović je, nakon tačno deset godina provedenih na čelu Protivterorističke jedinice, 12. marta 2015. godine imenovan za komandanta Žandarmerije. Iako u najboljim profesionalnim godinama, smijenjen je sa te pozicije te poslan u BiH kako bi preuzeo dužnost policijskog oficira za vezu.

Službeni Beograd se u posljednjih nešto više od godinu dana baš potrudio da svoju diplomatsku mrežu u BiH popuni obavještajcima. Jedan od njih je Goran Živaljević zvani Guta, koji je na dužnost prvog savjetnika u Veleposlanstvu Srbije u BiH preraspoređen nakon što se "proslavio" kao jedan od aktera nereda u Sobranju Makedonije od 27. travnja 2017. godine.

Tužitelsjtvo a organizirani kriminal Makedonje ispitivalo je umiješanost Živaljevića u događanjima u Sobranju, u kojima je ozlijeđeno stotinjak osoba, među kojima je i aktualni makedonski premijer Zoran Zaev.

U medijima su objavljeni i transkripti razgovora, koji dokazuju Živaljevićevu ulogu u organiziranju događaja koji su u Makedoniji okarakterizirani kao "državni udar".

Radi se o razgovorima Živaljevića, jednog od omiljenih Dodikovih analitičara Miroslava Lazanskog te zastupnika Demokratske partije Srba Ivana Stoilkovića. Lazanski je, dokazuju razgovori, u Makedoniju doveden za potrebe propagandne akcije u korist tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, a na RTRS-u već duži vremenski period ima čak i vlastitu emisiju.

Zanimljivo je i poprilično indikativno da je val srbijanskih obavještajaca zapljusnuo BiH usporedo sa događanjima u entitetu RS, gdje je Milorad Dodik, pod firmom Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, formirao paraobavještajnu službu, piše Faktor.

Istovremeno su intezivirani napadi na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH, koja je predstavljala najkrupniju prepreku intezivnoj suradnji srbijanskih obavještajaca i Dodikovih paraobavještajaca na štetu BiH.

Prije nekoliko dana službeno je odrađeno osnivanje Vijeća za zaštitu ustavnog poretka RS-a, čime je i službeno označeno postojanje entitetske obavještajne službe, što je protivno Ustavu BiH i Zakonu o OSA-i BiH i što, gotovo pa sigurno, nije ideja iz glave Milorada Dodika ili nekog od njegovih trabanata, već instrukcija iz Beograda.

Postojeće informacije govore da je aktualni val prebijega dosadašnje opozicije pod Dodikove skute posljedica upravo angažmana srbijanskih obavještajaca, koji su različitim metodama, uglavnom ucjenama, primorali dojučerašnje Dodikove ljute neprijatelje da "zaborave" na animozitete i iznevjere svoje političke i ljudske principe, zaključuje Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close