Afera ''Respiratori''

Fadil Fovalić i drugi - Istraga u završnoj fazi, uskoro podizanje optužnice

U interesu rada na predmetu ne možemo davati više informacija.
Vijesti / Flash | 27. 11. 2020. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraga o predmetu 'Fadil Novalić i drugi, u javnosti poznatija pod nazivom 'respiratori, nalazi se u završnoj fazi i očekuje se podizanje optužnice u skorijem periodu, rečeno je iz Tužiteljstva BiH.

U Tužiteljstvu BiH, kako su naveli, ranije je formiran odvojeni predmet, u kojem se prikupljaju dokazi i informacije o kaznenom djelu pomoć počinitelju poslije počinjenog kaznenog djela iz članka 232. KZ BiH, a u okviru kojeg će se vršiti provjere o postupanju tijekom isporuke respiratora, za vrijeme rada Tužiteljstva BiH na predmetu Fadil Novalić  i dr.

''U interesu rada na predmetu ne možemo davati više informacija'', rekli su iz Tužiteljstva.

Podsjetimo, agonija o 100 respiratora koje je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" kupilo u Kini za vrtoglavih 10,5 milijuna KM traje već više od sedam mjeseci.

Zbog sumnjive nabavke još krajem travnja Tužiteljstvo BiH je, podsjetimo, otvorilo istragu protiv vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, premijera FBiH Fadila Novalića, te direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandra Zolaka. Mjesecima su respiratori kupili prašinu u magacinu jedne privatne firme u Rajlovcu.

Kada je konačno došao dan njihove raspodjele i instalacije, krajem listopada, za četiri respiratora je utvrđeno da nisu ispravni, odnosno da nisu prošli verifikaciju. Tada je priopćeno da dva respiratora koja su raspodijeljena na KCUS, te dva u bolnicu u Goraždu imaju sustavni kvar.

Iz "Dre Medical" iz Sarajeva, sestrinske firme "Profesional Medic" iz Srbije (ugovorom sa FUCZ obavezali se da će besplatno instalirati respiratore iz Kine) kontaktirali su proizvođača, te je utvrđeno da u ranijem postupku nije bio podešen pritisak po preporuci proizvođača. o je otklonjeno i ustanovljeno je da respiratori rade. Barem, ova četiri pregledana.

Kasnije, u studenom je nastao problem oko verifikacije respiratora, kada je Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine objavio da Verifikacijski laboratorij Verlab d.o.o. Sarajevo nema akreditaciju za inspekciju respiratora. FUCZ je nekoliko dana uputio dopis Institutu za akreditiranje BiH (BATA), Institutu za mjeriteljstvo BiH i Federalnom zavodu za mjeriteljstvo da se oni odrede o tome ima li Verlab svu potrebnu dokumentaciju za verifikaciju respiratora, ukupno njih 100 koji su plaćeni 10,5 milijuna KM. Iako je verifikacija respiratora zbog čije se nabavke vodi istraga u Tužilaštvu BiH stopirana do daljnjeg, njihova instalacija se nastavlja. To rade ekipe beogradske firme Profesional Medic, odnosno njihove sestrinske sarajevske kompanije Dre Medical.

S druge strane, u Verlabu ističu da su oni spremni odmah početi verifikaciju, ali to ne mogu bez poziva FUCZ-a.

Federalna uprava civilne zaštite, koja je sudjelovala u nabavci respiratora te potpisala ugovor s Verlabom za njihovu verifikaciju, sada čeka mišljenje Federalnog zavoda za mjeriteljstvo o tome da li Verlab to može učiniti. Iz Instituta za mjeriteljstvo BiH tvrde da su takvi potezi nepotrebni.

Verlab je po Rješenju o imenovanju laboratorije iz 19. kolovoza 2020. potvrđen za verifikaciju respiratora te Institut za mjeriteljstvo BiH potvrđuje da ova institucija ispunjava sve kriterije. Ova laboratorija tvrdi da su već dva tjedna spremni za rad.

''U skladu s ugovorom koji smo mi potpisali sa Federalnom upravom civilne zaštite, oni nas trebaju da pozovu, odnosno da nam kažu na koju lokaciju da idemo da izvršimo zakonsku verifikaciju. Mi nažalost još uvijek nemamo taj poziv'', kažu iz Verlaba.

Kopirati
Drag cursor here to close