Pismo

Europska komisija: Preispitat ćemo svoju podršku od koje je BiH imala koristi

Izražavam duboko žaljenje zbog koraka koje su vaše vlasti poduzele tijekom proteklih nekoliko mjeseci, poručili su.
Vijesti / Flash | 16. 06. 2020. u 22:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je na adresu premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića stiglo pismo čelnika Europske komisije u kojem se odbacuju kritike koje je iznio Ružnić u vezi sa situacijom s migrantskom krizom u tom kantonu. Kako su poručili iz Bruxellesa - "dok smo mi izvršavali ono što smo obećali, ostatak neophodnih koraka koji se trebaju poduzeti su na vama i ostalim vlastima Bosne i Hercegovine".

Podsjećamo, premijer USK nedavno je uputio pismo Europskoj komisiji u kojem je zatražio pomoć od Bruxellesa, ali je i kritizirao šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johanna Sattlera.

Iz EK-a su se "zahvalili" na pismu...

"U srpnju 2019. smo održali sastanak s ministrom Mektićem. Tom prilikom zajedno smo identificirali neophodne korake koje BiH mora napraviti kako bi se osigurala učinkovita koordinacija upravljanja granicom i migracijskim kapacitetima na svim nivoima, kao i funkcioniranje azilantskog sustava - ključnog prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Dalje, razgovarali smo o potrebi da BiH preuzme odgovornost za privremene prihvatne centre koje financira EU i odredi dodatne lokacije pogodne za smještajne kapacitete širom zemlje. S tim u vezi, pozdravili smo volju bh. vlasti da identificira imovinu u javnom vlasništvu. Sa strane Europske komisije, spremni smo da nastavimo pružati financijsku i tehničku podršku.

Od tog trenutka, izdvojili smo dodatnu značajnu podršku, najprije nedavni dodatni iznos of 20 milijuna eura, što u konačnici iznosi 60 milijuna eura. Osim toga, viši ekspert za pitanje migracija, Nino Hartl, koji je imenovan kroz podršku EU, preuzeo je poziciju u Ministarstvu sigurnosti BiH u siječnju 2020. kako bi se olakšala interna koordinacija između svih relevantnih vlasti u BiH. U tom kapacitetu, Hartl je posjetio mnoge prihvatne centre u zemlji i sastao se s Vama u nekoliko navrata u periodu prije blokade uzrokovane Covid-19 epidemijom", podsjetili su iz Europske komisije.

EK se složio sa Ružnićevom konstatacijom da "rezultati još uvijek ne postoje", ali da za takvo stanje nije kriva Europska unija.

"Iznenađujuće da smatrate kako je to posljedica nedjelovanja Europske unije. Dozvolite da budem krajnje jasni: dok smo mi izvršavali ono što smo obećali, ostatak neophodnih koraka koji se trebaju poduzeti su na vama i ostalim vlastima BiH, posebno kada se radi o utvrđivanju odgovarajućih javnih površina za dodatne privremene prihvatne centre".

Iz Bruxellesa je pružena podrška radu Johanna Sattlera, nakon što ga je u pismu kritizirao Mustafa Ružnić.

"Imam potpuno povjerenje u djelovanje specijalnog predstavnika EU i šefa izaslanstva EU, veleposlanika Johanna Sattlera, koji održava izravan i učestali kontakt sa svim nivoima vlasti od preuzimanja mandata, kako bi se olakšalo upravljanje migracijama u Vašoj zemlji. Također pohvaljujem napore gospodina Hartla. Nažalost, njihove usluge nisu slijeđene.

Izražavam duboko žaljenje zbog koraka koje su vaše vlasti poduzele tijekom proteklih nekoliko mjeseci, uključujući i prijetnje za zatvaranje prihvatnih centara, opstrukciju rada humanitarnih partnera, nasilno izmještanje ranjivih osoba u kamp Lipa, i nepoštivanje odluka koje je donijelo Ministarstvo sigurnosti. Sad kada su kapaciteti u kampu Lipa popunjeni, migranti se ne smiju dodatno prevoziti a svi kapaciteti u kampu Bira moraju biti u potpunosti dostupni. Dozvolite mi da dodam da svaka upotreba nasilja, bez obzira s koje strane, neprihvatljiva je i mora biti detaljno i učinkovito istražena", poručili su iz EK-a.

Europska komisija je podsjetila kako bi nasilno zatvaranje kampova Bira i Miral napravilo prazninu u osiguravanju smještaja i dovelo do druge humanitarne krize na jesen i u zimu ove godine.

"Kao što je već veleposlanik Sattler napisao bivšem ministru Radončiću, ovakav razvoj događaja izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi s poštivanjem vladavine prava i ljudskih prava. Komisija očekuje od kantonalnih vlasti da poštivaju domaće zakone i autoritet odgovornih državnih institucija, te da olakšaju njihove i aktivnosti međunarodnih partnera. Ovo je jedini način da se osigura sigurnost građana vašeg kantona u trenutnoj situaciji. Ukoliko se to ne dogodi, Komisija će preispitati svoju podršku u polju upravljanja migracijama od koje su i Bosna i Hercegovina i Unsko-sanski kanton do sad imali koristi. Očekujem da trenutno djelujete kako bi zaustavili ovaj negativni trend", zaključeno je u pismu koje je danas iz Bruxellesa stiglo na adresu premijera USK, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close