Demografija

Sve se vrti: U prošloj godini 230.000 građana zakonito migriralo u EU

"S obzirom da je 35 posto mladih u regiji nezaposleno (što je dvostruko veća stopa nezaposlenosti od one u EU), 62 posto njih želi da ode i radi u inozemstvu, podaci su Balkanskog Barometra za 2019. godinu.''
Vijesti / Flash | 21. 11. 2019. u 11:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa i Zapadni Balkan se demografski mijenjaju, često u smislu zemalja koje su polazište i zemalja koje su krajnje odredište, s obzirom da je samo u 2018. godini skoro 230.000 građana zakonito migriralo u Europsku uniju, a u zadnjih sedam godina migriralo je više od pet milijuna građana (ili jedna četvrtina stvarnog broja stanovnika), poručila je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na početku panela na visokom nivo na temu "Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti", koji je održan u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Europske narodne stranke (EPP) u 2019. godini koji se od 20. do 21. studenog održava u Zagrebu, navela je da ove brojke su još i veće kada se radi o mladima.

Odlazak mladih

"S obzirom da je 35 posto mladih u regiji nezaposleno (što je dvostruko veća stopa nezaposlenosti od one u EU), 62 posto njih želi da ode i radi u inozemstvu, podaci su Balkanskog Barometra za 2019. godinu. Ovo su alarmantne brojke za regiju. One, međutim, govore o de facto demografskoj europeizaciji stanovništva u regiji", kazala je Bregu.

Vijeće za regionalnu suradnju u potpunosti je posvećeno regionalnoj suradnji i vjeruju da stvari mogu krenuti naprijed, a negativni trendovi se promijeniti.

"Iako je regionalna suradnja smislena samo ako je krajnje odredište integracija u EU, trebamo nastaviti da zajednički radimo na povezivanju tržišta i ljudi, omogućavanju slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga u cijeloj regiji, unaprijeđivanju našeg obrazovnog sistema tako da zadovoljava potrebe tržišta rada, osnaživanju žena, uključivanju mladih u procese donošenja odluka, uključivanju socijalne dimenzije u naše aktivnosti, i konačno otklanjanju prepreka u našoj regiji. Sve ovo i mnogo više, da omogućimo građanima da žele da ostanu, a onima koji su već otišli da se vrate i doprinesu razvoju naših društava. Jer šta je zemlja bez ljudi", zaključila je Bregu.

U potrazi za rješenjem

Panelistkinje, među kojima su bile članica Europskog parlamenta i kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije za demokratiju i demografiju, te potpredsjednica Kluba zastupnika Europske narodne stranke Dubravka Šuica, zamjenica direktora Međunarodnog republikanskog instituta u Bosni i Hercegovini Amila Karačić i predsjednica Instituta Robert Schuman i žena Europske narodne stranke Doris Pack, razgovarale su o odnosu između Zapadnog Balkana i Europske unije (EU), s ciljem da se pojasne i ponude rješenja za zajedničke izazove kao što su migracije, nezaposlenost mladih i odliv kvalificiranih kadrova, te se razmotre zajedničke odgovornosti.

Bregu JE pozvana da moderira panelom zbog svog bogatog iskustva i poznavanja regiona i njegovog odnosa sa Europskom unijom.

Kopirati
Drag cursor here to close