Evo u čemu je razlika između objave imena onih koji krše samoizolaciju i imena svih u samoizolaciji
Agencija objasnila

Evo u čemu je razlika između objave imena onih koji krše samoizolaciju i imena svih u samoizolaciji

Vijesti / Flash | 23. 03. 2020. u 16:09 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini mišljenja je da nije protuzakonito objaviti minimum podataka o osobama koje krše zakone ili određene zabrane nadležnih organa.

''Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Samim tim javni interes je nadjačao pravo na zaštitu osobnih podataka a tome je aktivno doprinijela i osoba koje krši zakon'', objasnili su iz Agencije.

Također, Agencija je mišljenja da zaštita osobnih podataka ne sprječava nadležne organe da preduzimaju mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije.

''Međutim, na nadležnim organima je da i tom prilikom osiguraju zakonitu obradu osobnih podataka'', kazali su.

Ističu da Agencija ne raspolaže informacijama o pravnom osnovu i svrsi za objavu podataka svim osobama koja se nalaze u izolaciji i samoizolaciji.

Također naglašavaju da je Agencija pokrenula postupak provjere i ocjene zakonitosti obrade osobnih podataka na ovaj način od strane Hercegbosanske županije.

''Nameće se pitanje je li objavljivanjem podataka o svim osobama koja su pod mjerama može narušiti povjerenje u zdravstveni sustav. Da bi se pacijent obratio liječniku i sa njim podijelio informacije, koje se tiču njegovog zdravstvenog stanja, potrebno je da bude uvjeren da će te informacije liječnik čuvati kao profesionalnu tajnu i da neće biti upotrijebljeni ni u jednu drugu svrhu osim u koju su prikupljeni'', kazali su iz Agencije.

Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija, ističu, može osobu odvratiti da se obrati stručnoj osobi.

''To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prenosive bolesti, do širenja bolesti na druge osobe čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti'', pojasnili su iz Agencije.

Apeliraju na nadležne da posvete dužnu pažnju zaštiti osobnih podataka u borbi protiv pandemije jer proizvoljnom odlukama mogu nanijeti i nadoknadivu štetu upravo vrijednostima na koje se pozivaju'', priopćeno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close