Gradonačelnik pojasnio

Evo kako se Banja Luka rješava svog piralena

Naveo je da će Gradska uprava za iduću Skupštinu grada pripremiti informaciju o stanju u nekadašnjem ''Incelu'', uključujući i prijedlog plana za dalje aktivnosti i sanaciju stanja.
Vijesti / Flash | 31. 07. 2019. u 15:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić izjavio je u srijedu da će proces sanacije zemljišta u Poslovnoj zoni ''Incel'' biti veoma dugotrajan i zahtjevan i da će vjerojatno trebati i godine da se eliminiraju sve opasne materije, koje su taložene na tom prostoru još od pokretanja teške kemijske industrije. 

Govoreći o izvještaju o kontaminiranosti piralenom, Radojičić je naglasio da je oformljen radni tim koji će sagledati kompletno stanje na prostoru nekadašnjeg ''Incela'' i da će na osnovu toga biti izrađen prijedlog sanacije kompletnog prostora Poslovne zone. 

Naveo je da će Gradska uprava za iduću Skupštinu grada pripremiti informaciju o stanju u nekadašnjem ''Incelu'', uključujući i prijedlog plana za dalje aktivnosti i sanaciju stanja. 

''Rješavanje tog problema trajat će jako dugo pošto je zagađenje na ovom prostoru prisutno od otvaranja nekadašnjeg 'Incela''', rekao je Radojičić i dodao da će se u krugu ''Incela'' nastaviti s uzorkovanjem zemljišta i podzemnih voda, kao i mjerenjem kvaliteta zraka. 

Naglasio je da na rješavanju ovog problema, u suradnji s resornim ministarstvom, radi posebni stručni tim i da su na prijedlogu sanacije ''Incela'' angažirani i stručnjaci iz Nizozemske, uz financijsku podršku Razvojnog programa UN-a (UNDP) i Vlade Švedske. Po njegovim riječima, tim je trenutno u fazi izrade tzv. modela lokacije, koja uključuje i geološka i hidrološka ispitivanja tla na području bivšeg ''Incela''. 

''Na osnovu tog modela, bit će predložen plan sanacije, koji će definirati da li će se kontaminirano zemljište uništavati na licu mjestu ili pak, u inostranstvu, što je izvjesnije s obzirom na to da kod nas ne postoje takva postrojenja'', rekao je Radojičić. 

Tvrdi da nisu točne informacije o tome da će, zbog rezultata tog ispitivanja, svi zaposleni u svim poduzećima, koje sada posluju u krugu Poslovne zone, biti podvrgnuti izvanrednim liječničkim pregledima. 

Do sada je, navodi, takva mjera naložena poduzeću ''Bc metali'', ali ne zbog piralena, nego zbog toga što su radnici tog poduzeća izloženi opasnim materijama tijekom radnog procesa, pošto se radi o firmi koja se bavi reciklažom akumulatora. 

Po relevantnim podacima, nema bojazni od toga da će zbog kontaminacije piralenom određenih zona u krugu nekadašnjeg ''Incela'' doći do obolijevanja onih koji su bili u kontaktu s piralenom, osim u slučajevima ekstremne izloženosti, rekao je Radojičić. 

''Desetljećima unazad, piralen je korišten u elektro industriji kao izolator kao transformator i ljudi su bez problema rukovali s njim deseteljećima. S druge strane, zdravstveni problemi mogu nastupiti samo u slučajevima dugotrajne i ekstremne izloženosti piralenu'', kazao je Radojičić. 

Grad Banja Luka će uskoro pokrenuti program besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda na određene bolesti, po uzoru na nekadašnje zdravstvene kampanje koje su rađene u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je Radojičić. 

U Banjoj Luci, ali i širom regije, prisutan je, kaže, veliki porast broja kancerogenih bolesti. Naglasio je, međutim, da to ni u kojem slučaju nije povezano sa slučajem ''Incel'', pošto je rast broja oboljelih od raka prisutan u cijelom regiji, pa tako i Banjoj Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close