"Pomoć u kući"

Evo zašto su Grude 'raj za umirovljenike'

Programom "Pomoć u kući" nastoji se starijim i usamljenim osobama na području Gruda podići kvalitetu života te pomoći u svakodnevnim aktivnostima.
Vijesti / Flash | 29. 07. 2021. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Grude prva je i jedina u BiH, u kojoj se već dvije godine provodi projekt pod nazivom "Pomoć u kući".

Ovim programom nastoji se starijim i usamljenim osobama na ovom području, podići kvalitetu života te pomoći u svakodnevnim aktivnostima. Priliku za posao dobilo je sedam nezaposlenih žena koje vode brigu o korisnicima projekta.

U svom domu u Drinovcima, Nevenka Leventić dva puta tjedno vrata otvara gerontodomaćicama.

Osmijeh i radost, a vrlo često i suze radosnice Nevenka ne krije. Teško se kreće, živi sama. A vrata joj , kaže, otvaraju samo ove vrijedne domaćice i socijalne radnice.

Pročitajte još

#
 

"Jedino su me one spasile od moje samoće i bolesti. Jedino mi one pomažu, donesu sve što mi treba, počiste, zovnu me pitaju me što mi treba, ja njih zovnem, ja samo kažem hvala svima koji su omogućili da obilaze starce i da pomognu ljudima koji ne mogu. Nisam sama. Ima nas još koji smo tužni, jadni i sami i koji ne možemo", ispričala je Nevenka Leventić.

Topla riječ i posjeta

A pored Nevenke još 24 stare i iznemogle osobe primaju pomoć ali i podršku u svim segmentima života. Topla riječ i posjeta za njih je neprocjenjiva.

"Da mi nije njih ja ne bih ništa imala. Tko bi mi donio nešto iz dućana? Niko. Nema ovdje naroda, nemam koga zvati. Ja mogu umrijeti i biti ovdje zatvorena, nitko ne bi znao, nitko me ne bi našao jedino ove cure što dolaze", kaže Nevenka.

Osobna higijena, higijena prostora, pomoć u hranjenju, nabava namirnica, plaćanje računa i još mnogo toga u opisu je njihovog posla.

"Njoj konkretno najviše ovako, skuhamo kavu, popijemo, napravimo joj društva, obavimo kupovinu, lijekove, pospremimo po kući jer je ona baš nemoćna. Ona sa štakom nekako uspije sebi skuhati, a sve ostalo joj je teško pa to mi odradimo", kazala je gerontodomaćica Mirjana Sesar.

"Moraš imati empatije prema njima, jer oni su nama kao dio obitelji. Mi njih ne gledamo više kao naše korisnike nego kao vlastite bake", istaknula je druga gerontodomaćica Ivana Šimić.

Potpuno besplatan program

Program je osmislila i financirala Općina te je besplatan za sve korisnike.

"Glavni cilj je bio doprinijeti zdravlju i blagostanju socijalno osjetljivih osoba i osoba s onesposobljenjem kako bi se taj svakodnevni život odvijao u toplini njihovih domova", pojasnila je socijalna radnica Marija Miloš.

"Radno vrijeme je od 7:00 do 15:00 sati, korisnici se obilaze dva puta tjedno, i ovisi od potreba korisnika koliko će se zadržati", istaknula je socijalna radnica Ljubica Grizelj.

A potrebe su različite, od materijalnih pa do psiholoških, jer baš kao na početku tako i u posljednjem periodu života potrebna im je posebna briga i humaniji odnos.

Kopirati
Drag cursor here to close