Sirija

Evakuacijom pobunjenika pao Homs ''glavni grad revolucije''

Vijesti / Flash | 09. 12. 2015. u 12:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski pobunjenici su započeli u srijedu evakuaciju iz Waera, posljednje četvrti koju oni kontroliraju u gradu Homsu, kao primjenu sporazuma zaključenog s režimom, objavila je sirijska nevladina organizacija.

''Prvi autobus s civilima je napustio Waer'', rekao je novinskoj agenciji AFP Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Sporazum zaključen između pobunjenika i sirijskog režima 1. prosinca pod supervizijom UN-a predviđa napuštanje iz ove četvrti 2.000 pobunjenika i njihovih obitelji.

Prema Abdelu Rahmanu, oko 750 osoba, podrazumijevajući civile, bilo je u procesu evakuacije u srijedu. ''Oni su se počeli okupljati od 04.00 (02.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) na ulicama, čekajući na napuste četvrt'', precizirao je on.

Primjena ovog sporazuma bi mogla trajati do dva mjeseca, prema vlastima. On će omogućiti okončanje bombardiranja i ukidanje vojne opsade Waera, posljednje četvrtim koju su obranili pobunjenici u gradu koji su oni nazvali ''glavni grad revolucije''.

Kopirati
Drag cursor here to close