4.500 eura odštete

Europski sud presudio u korist Hamidovića koji je odbio skinuti kapu pred Sudom BiH

Europski sud za ljudska prava je utvrdio da su povrijeđena ljudska prava Husmeta Hamidovića koji je udaljen iz sudnice, te osuđen zbog nepoštivanja suda
Vijesti / Flash | 05. 12. 2017. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa suđenja Mevlidu Jašareviću

Osuditi svjedoka zbog nepoštivanja suda jer je odbio skinuti kapu nije bilo opravdano. Europski sud za ljudska prava danas je objavio presudu u predmetu "Hamidović protiv Bosne i Hercegovine", u kojoj se navodi da je došlo do povrede prava na slobodu vjerskog uvjerenja iz člana 9. Europske konvencije, prenosi Faktor.ba

Vijeće je utvrdilo da su povrijeđena ljudska prava aplikanta Husmeta Hamidovića koji je udaljen iz sudnice, te osuđen zbog nepoštivanja suda i novčano kažnjen zato što je odbio skinuti kapu koju nosi iz vjerskih uvjerenja prilikom svjedočenja u jednom krivičnom postupku pred Sudom BiH 2012. godine. 

Time je, navodi se, povrijeđeno njegovo temeljno pravo na izražavanje vjere, a Sud je utvrdio da ništa nije ukazivalo na to da se Hamidović ponašao drsko tijekom suđenja.

''Zbog toga, u jednom demokratskom društvu, nije bilo nužno kazniti ga zbog nepoštivanja suda samo zato što je odbio skinuti kapu koju nosi iz vjerskih razloga. Time je povrijeđeno njegovo temeljno pravo na manifestiranje vjere. Sud je posebno istaknuo da se predmet Hamidovića razlikuje od slučajeva koji se tiču nošenja vjerskih obilježja i odjeće na radnom mjestu, naročito kod javnih službenika. Za razliku od privatnih osoba, kao što je Hamidović, javnim službenicima se može nametnuti obaveza da budu diskretni, neutralni i nepristrani, kao i zabrana nošenja vjerskih obilježja i odjeće za vrijeme obavljanja javne funkcije'', navodi se u priopćenju Europskog suda.

Husmet Hamidović je državljanin Bosne i Hercegovine, rođen 1976. godine i živi u Gornjoj Maoči. Predmetni slučaj se tiče njegovog odbijanja da skine kapu tijekom svjedočenja u predmetu napada Mevlida Jašarevića na Američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine.

Faktor.ba piše kako su optuženi tada iz vjerskih razloga odbijali ustati prilikom ulaska sudaca, pa je predsjedavajući vijeća naredio da se udalje iz sudnice dok se ne predomisle. Hamidović, pripadnik iste vehabijske/selefijske zajednice, u rujnu 2012. godine je pozvan da svjedoči u tom postupku. Čim je ustao da svjedoči, predsjedavajući vijeća ga je upozorio da skine kapu, objasnivši mu pritom da nošenje kape nije u skladu sa pravilima odijevanja u pravosudnim institucijama i da vjerska obilježja nisu dozvoljena u sudu.

Međutim, svjedok je odbio to učiniti tvrdeći da ga njegova vjera obavezuje da uvijek nosi kapu. Sudac ga je zato udaljio iz sudnice i osudio ga zbog nepoštivanja suda na novčanu kaznu. U listopadu 2012. godine, apelacijsko vijeće istog suda je potvrdilo prvostupanjsko odluku smatrajući da je nošenje pokrivala za glavu u prostorijama državnih institucija očigledno nekulturno, te da je u sekularnim državama kao što je Bosna i Hercegovina zabranjeno svako manifestiranje vjere u sudnici.

Pošto Hamidović nije platio, novčana kazna je kasnije zamijenjena kaznom zatvora u trajanju od mjesec, koju je on odslužio. U srpnju 2015. godine Ustavni sud BiH je u potpunosti prihvatio odluke nižih sudova i našao, između ostalog, da je kažnjavanje zbog nepoštivanja suda bilo zakonito i da nije povrijedilo njegovo pravo na manifestiranje vjere. Nakon toga, Hamidović se žalio Europskom sudu za ljudska prava.

Sud je odlučio da je Bosna i Hercegovina obavezna platiti podnositelju predstavke iznos od 4.500 eura na ime nematerijalne štete. Odluka Suda nije konačna.

Kopirati
Drag cursor here to close