BiH gubi još jedan spor?

Europski sud pokrenuo postupak po tužbi Svetozara Pudarića

Predmet se odnosi na navodnu diskriminaciju aplikanta s obzirom na to da aplikant iz reda srpskog naroda s prebivalištem na teritoriji FBiH nema pravo da se kandidira na izborima za člana Predsjedništva BiH.
Vijesti / Flash | 09. 04. 2019. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud za ljudska prava obavijestio je Ured zastupnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da je u tijeku postupak po tužbi Svetozara Pudarića, člana SDP-a BiH i bivšeg potpredsjednika Federacije, i to protiv države BiH.

Riječ je o predmetu ''Pudarić protiv Bosne i Hercegovine, ap.br. 55799/18" koji se odnosi na navodnu diskriminaciju aplikanta s obzirom na to, kako se navodi, da aplikant iz reda srpskog naroda s prebivalištem na teritoriji Federacije BiH nema pravo da se kandidira na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Očekuje se pozitivan ishod

Time je, kako prenosi Klix.ba., Europski sud u Straßburgu prihvatio Pudarićev zahtjev i pokrenuo postupak, suprotno praksi domaćih sudova koji su odbijali njegovu apelaciju.

A ako se uzme u obzir slučaj Ilijasa Pilava, koji je dobio tužbu protiv BiH pred Europskim sudom za ljudska prava, jer mu je onemogućeno da se kao Bošnjak na području RS-a kandidira na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za očekivati je da i Pudarić dobije tužbu protiv BiH, jer se kao Srbin iz FBiH ne može kandidirati za istu funkciju.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH je odlukom od 31. svibnja 2018. odbilo prijavu za ovjeru Pudarića kao nezavisnog kandidata za sudjelovanje па Općim izborima 2018. godine za člana Predsjedništva BiH, s obzirom na to da je utvrđeno da on kao pripadnik srpskog naroda nije upisan u birački spisak unutar izbone jedinice - Republika Srpska za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Propust nadležnih

Apelacijsko upravno vijeće Suda BiH je odlukom od 6. lipnja 2018. potvrdilo da je pobijana odluka SIP-a pravilna i zakonita.

Ustavni sud BiH je 17. srpnja 2018. odbacio kao nedopuštenu apelaciju Svetozara Pudarića. Pozivajući se na praksu Europskog suda za ljudska prava u Straßburgu u slučajevima ''Sejdić-Finci" i ''Pilav" Ustavni sud BiH je utvrdio da nemogućnost aplikanta da se kandidira za člana Predsjedništva BiH predstavlja rezultat propusta nadležnih vlasti Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je utvrdio da je primarna odgovornost na Parlamentarnoj skupštini BiH da u propisanoj proceduri usvoji izmjene Ustava BiH i poduzme sve potrebne mjere kako bi se osigurala potpuna i adekvatna implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava.

Kopirati
Drag cursor here to close