Nakon 2 desetljeća

Europski sud: Crkva odlazi iz avlije Fate Orlović

''Ranije sam kao čovjek rekao da treba ukloniti, a sada kao političar kažem da ne treba. Pa taman se radilo o Europskom sudu. Neka taj sud riješi pitanje Sejdić – Finci''.
Vijesti / Flash | 02. 03. 2020. u 13:50 Deutsche Welle
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravoslavna crkva, sagrađena na imanju Fate Orlović iz Konjević polja, bit će prebačena u Bratunac. To je rasplet dvadesetogodišnje sage i to tek po presudi Europskog suda. Ta odluka nije po volji Milorada Dodika, piše Deutsche Welle.

"Konačno pravda, pravda na strani svih nas Bosanca i Hercegovaca. Ponosna sam što se tako završilo bez ičeg, normalno, pravdom kako i zaslužujemo".

Ovako je Hurija Karić, kćerka Fate Orlović, reagirala na početak izvršavanja konačne presude Europskog suda za ljudska prava od 1. listopada 2019. godine, kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta majčine kuće u Konjević Polju.

"Crkva u Konjević polju je ispražnjena", potvrdio je Petko Rankić, načelnik odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje općine Bratunac.

Kako tehnologije za premiještanje zidanih objekata u BiH nema, crkva u Konjević polju će biti porušena i od istog materijala, u istovjetnom obliku, ponovo sagrađena na novoj lokaciji, na ulazu u Bratunac.

"Još od ranije postoji općinska odluka da se na starom parkiralištu poduzeća 'Vihor' izgradi spomen obilježje nastradalim Srbima u regiji Birač. Za tu odluku su glasali i Bošnjaci u SO Bratunac. Mi smo na skupštinskom kolegiju donijeli odluku i predložili da se tu premjesti i crkva iz Konjević polja. Mislim da je to najbezbolnije riješenje prihvatljivo za sve i da to neće stvoriti nikakve probleme", kazao je Rankić.

Priča o Fati Orlović i crkvi u njenom dvorištu počela je 1998. godine, u vrijeme dok nije krenuo značajniji povratak izbjeglih i prognanih Bošnjaka u Podrinje. Imanje je do početka rata u BiH pripadalo Fatinom mužu i njegovom bratu. Njen muž i još 20 članova obitelji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Dok su se Fata i njeni preživjeli članovi obitelji nalazili u izbjeglištvu, imovina im je izuzeta u korist Crkvene općine Drinjača a u dvorištu napravljena crkva. Obitelj Orlović nije ništa znala o postupku eksproprijacije. Nakon rata, u skladu s provođenjem Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, imovina im je vraćena, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva.

Fata Orlović vraća se u Konjević polje 2000.godine i pokreće sudski spor da vrati u posjed svoju parcelu, tražeći da se crkva izmjesti. Ni nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva nije uklonjena. Više puta Fata Orlović je optuživana za napad na policajce u svojoj avliji, pa joj je suđeno pred Osnovnim sudom u Srebrenici. Fata međutim nije odustala i žalila se i Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ovaj sud je donio odluku, koja je postala pravomoćna 1. siječnja 2020. godine. Kao krajnji rok za izmještanje crkve naveden je 1. travanja ove godine.

''Moju majku je radosna vijest dočekala na aerodromu u Sarajevu na povratku iz Amerike, gdje je četiri mjeseca bila u posjeti djeci'', kaže Hurija jedna od sedmoro djece Fate Orlović.

Ona je sa mužem Mirtom i sestrom Zlatkom, koja je Fatu dopratila iz SAD, došla u Konjević polje da 'malo porade kuću' da im se majka ne zamara po povratku.

''Mama se sad malo odmara od napornog puta i kod mene je u Srebreniku, uskoro će doći ovdje svojoj kući. Vjest je dočekala radosno i kaže ''drago mi je, ne mogu kazat' koliko, ali nećemo odmah ići tamo, pustit ćemo ljude da rade svoj posao, da se ne nerviraju''.

Postavljeno je pitanje i Huriji Karić kako reagira na promjenu mišljenja člana Predsjedništva BiH i šefa SNSD-a Milorada Dodika povodom izmještanja crkve.

Dodik je bh. medijima rekao: "Ranije sam rekao da treba, sad mislim da ne treba. Dok se sve ne riješi. Nema nikakvog rješenja, dok sve ne bude jasno. Ranije sam kao čovjek rekao da treba ukloniti, a sada kao političar kažem da ne treba. Pa taman se radilo o Europskom sudu. Neka taj sud riješi pitanje Sejdić – Finci''.

Hurija Karić kroz osmijeh kaže: ''Valjda on ima prečih poslova nego da se zamara i bakće jednim objektom na privatnom imanju. Bolje bi mu bilo da povede više računa o djeci koja svaki dan odlaze iz ove zemlje jer nemaju budućnosti, a on prima plaću da im bude bolje''.

Kopirati
Drag cursor here to close