Ne ide nam nikako

Europski put: Država pukla i zbog Upitnika

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 08:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije RS nisu do 31. siječnja unijele svoj dio odgovora na upitnik Europske komisije, ali unos u sustav će biti moguć i nakon isteka ovog roka, rekla je Nezavisnim novinama Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica Direkcije za europske integracije BiH.

No, međutim nadležni u RS to opovrgavaju. Boris Tučić, šef Urweda predsjednice Vlade RS, tvrdi kako ne samo da nije točno da institucije RS nisu izradile ili dostavile nacrte odgovora na pitanja iz upitnika Europske komisije, već da su ih one prve u BiH izradile.

Iako u DEI kažu da RS nije dostavila odgovore, tvrde kako se to neće negativno odraziti na samo popunjavanje upitnika.

"DEI može potvrditi da institucije RS još nisu unijele doprinose odgovorima na upitnik Europske komisije u informacijski sustav kreiran za ovu namjenu. To, međutim, ne znači da RS nije pripremila odgovore ili da je zakasnila s njihovom dostavom, jer će unos u ovaj sustav biti moguć i dalje", rekla je Kavaz-Siručić.

Pojasnila je da će Direkcija uraditi presjek stanja u informacijskom sustavu, nakon čega će informacija o dosadašnjem tijeku odgovaranja na upitnik biti potpunija.

Tučić kaže kako je RS postupila u skladu s odredbama iz mehanizma koordinacije, po kojima, kako ističe, radne grupe koje su uspostavljene tim povodom nisu formalno gledano dio mehanizma. Kako je istaknuo, u skladu s mehanizmom koordinacije radne grupe zadužene su isključivo za tehničku finalizaciju pisanog materijala koji institucije u BiH izrađuju za potrebe informiranja institucija EU, što se, kako je istaknuo, odnosi i na izradu odgovora na pitanja iz upitnika.

"U skladu s navedenim, radna tijela u okviru kojih predstavnici institucija BiH, FBiH i, eventualno, kantona u FBiH, izrađuju nacrte odgovora na pitanja iz upitnika Europske komisije iz svoje nadležnosti uspostavljene su i funkcioniraju izvan sustava koordinacije, te na dobrovoljnoj osnovi", rekao je.

S obzirom na to da su, kako je naveo, radne grupe u odnosu na rješenja iz usuglašenog sustava koordinacije neformalnog karaktera, ne postoji obveza predstavnika institucija RS da u njima participiraju.

"Institucije RS su izradile nacrte odgovora na pitanja Europske komisije iz svoje nadležnosti, a na koji način su to radile institucije s drugih razina vlasti, pojedinačno ili u okviru nekakvih radnih tijela, to je stvar njihovog izbora. Tek sada slijedi zajednički posao tehničkog i metodološkog usuglašavanja, u skladu s rješenjima koja su dogovorili najviši predstavnici svih razina vlasti u BiH", rekao je i dodao da sljedeći korak podrazumijeva tehničko i metodološko objedinjavanje nacrta odgovora svih institucija u BiH, u okviru relevantnih tijela usugalašenog sustava koordinacije procesa europskih integracija u BiH od 17. kolovoza 2016. godine.

"Sve je urađeno u skladu s rješenjima sustava koordinacije, poštujući predviđenu dinamiku, koju je, na kraju, verificiralo i Vijeće ministara", rekao je.

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH, je rekao Nezavisnim novinama kako je uvjeren da će vlasti RS sudjelovati u popunjavanju upitnika, jer je, kako je rekao, to u njihovom interesu, a da, ukoliko dođe do nesporazuma, treba iskoristiti mehanizam koordinacije.

"Odgovaranje na upitnik je dobar način da se mehanizam testira i moja poruka je svima da mehanizam koriste, da u njemu sudjeluju, jer je to više kao generalna proba nego hoće li biti pružen ovaj ili onaj odgovor. Ono što je nama važno jeste možete li upravljati tim procesom tako da on bude inkluzivan, da svi osjećaju da mogu sudjelovati i da su njihove primjedbe uvažene", istaknuo je te pozvao vlasti u BiH da u odgovaranje na upitnik uključe i građansko društvo, i to ne samo u vezi s onih tridesetak pitanja koja ih se izravno tiču.

Kopirati
Drag cursor here to close