Kontroverzni sporazum

Europski parlament odbacio ACTA-u!

Vijesti / Flash | 04. 07. 2012. u 14:11 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament odbio je velikom većinom Međunarodni trgovinski sporazum (ACTA), čime je taj sporazum mrtav za Europsku uniju i njezine članice.

Glasovanje protiv ACTA-e nije glasovanje protiv zaštite intelektualnog vlasništva. Naprotiv Europski parlament snažno podupire borbu protiv piratstva i krivotvorenja koji nanose štetu europskim poduzećima i predstavljaju prijetnju zdravlju potrošača i radnim mjestima u Europi, rekao je nakon glasovanja predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Schulz je istaknuo da je rasprava o ACTA-i pokazala postojanje europskog javnog mnijenja koje prelazi nacionalne granice.

Europski parlament je tijekom rasprave dobio tisuće poruka europskih građana da odbaci ACTA-u te peticiju koju je potpisalo 2,8 milijuna građana diljem svijeta s istim zahtjevom.

Kontroverzni Međunarodni trgovinski sporazum protiv krivotvorenja ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) izazvao je velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na slobodni internet.

Ovo je prvi put da Europski parlament koristi ovlasti koje je dobio Lisabonskim ugovorom da može odbaciti neki međunarodni trgovinski sporazum.

Kopirati
Drag cursor here to close