Ali će vršiti pritisak

Europska unija neće uvesti sankcije Miloradu Dodiku

Vijesti / Flash | 27. 01. 2017. u 10:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Europskoj uniji trenutno nema raspoloženja za priključivanje američkim sankcijama protiv Milorada Dodika'', piše Deutsche Welle.

Stiče se dojam, navodi ovaj portal, da u Bruxellesu čekaju sljedeće Dodikove poteze i stav nove američke administracije.

Zakulisni pritisak da, ali sankcije ne - tako za sada o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku razmišljaju u Bruxellesu.

"Skoro sve članice EU pokazuju zabrinutost zbog aktualnog razvoja u Republici Srpskoj", stoji u povjerljivom izvješću sa sastanka Radne grupe za zapadni Balkan u koji je Deutsche Welle imao uvid.

Prema procjeni u Bruxellesu, radi se o "vještački induciranoj krizi", koju je proizveo Dodik. Dodaje se, međutim, da se u BiH ukupno registrira "uznemirujući nacionalistički trend" te da je koalicija na razini Federacije BiH vrlo labilna.

Prošlog tjedna je tom radnom tijelu EU, u kojem predstavnike imaju sve članice i Europska komisija, izvješće podnio Matthew Field, šef Političkog odjela u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH.

''Dodik želi provocirati i proizvesti krizu. Upravo zbog toga su primjerene jače nejavne reakcije jer bi odgovarajuće javne reakcije mogle voditi eskalaciji", prenosi se u izvještaju Fildovo viđenje.

Dodaje se kako je prva Dodikova reakcija na američke sankcije bila baš kao što se očekivalo: predstavio se kao žrtva. On očito polaže nade u novu američku vladu, ali čini se da sankcije ne mogu tek tako biti poništene.

No za sada očito nema raspoloženja da se Europska unija tim sankcijama pridruži, piše Deutsche Wellea te ističe kako, prema povjerljivom papiru do kojeg je redakcija došla, oštrije reakcije prema Dodiku zahtijevaju Hrvatska, Češka i Velika Britanija. Međutim, o sankcijama nije bilo riječi.

Inače, u srijedu je zapadnom Balkanu bila posvećena i cijela sjednica Vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga. Kako se doznaje, tamo se razmatrala situacija u Republici Srpskoj, ali eventualne sankcije svakako nisu u nadležnosti parlamenta.

Njih jednostrano neće uvoditi ni njemačka Vlada, rekao je u intervjuu za Spiegel zastupnik socijaldemokrata Josip Juratović, a ni on ne misli da EU ozbiljno razmatra sankcije.

"Sankcije su uvijek štetne po narod - Dodiku je to svejedno, njemu nije važno hoće li ići u Ameriku ili ne. On se za sebe već pobrinuo. A narod je taj koji trpi ", rekao je Juratović.

Među njemačkim zastupnicima ima i drugačijih stavova. Recimo Mihael Brand, demokršćanin koji predsjedava Odborom za ljudska prava u Bundestagu, prošlog je tjedna u intervjuu za Deutsche Wellea tražio "brzu i jasnu reakciju" njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

"Sada je neophodna djelotvorna reakcija protiv onih koji potiču rat na Balkanu", rekao je Brand, tražeći sankcije protiv Dodika.

Međutim, ni u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova nema raspoloženje za sankcije, javio je prije nekoliko dana tjednik Spiegel, pozivajući se na izvore iz tog ministarstva.

Sjedinjene Američke Države su u posljednjim danima Obamine administracije uvele Dodiku sankcije zbog toga što je prekršio zakon i što predstavlja značajnu prijetnju u provođenju Daytonskog sporazuma. Sankcije podrazumijevaju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

Dodik je taj potez nazvao "odmazdom onih koji su poraženi na izborima u SAD-u" . Vjeruje da će ured novog predsjednika Donalda Trumpa ukinuti sankcije.

Kopirati
Drag cursor here to close