Iz Ureda visokog predstavnika

Europska unija će pomno pratiti žandarmeriju RS-a

Poručili su da entitet Republika Srpska, kao i cijela Bosna i Hercegovina, treba manje policije i manje oružja, a ne više.
Vijesti / Flash | 25. 09. 2019. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedinica žandarmerije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske jučer je svečano predstavljena u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke.

Iz Ureda visokog predstavnika jučer su za N1 kazali da "umjesto što teže dodatno militarizirati policiju Republike Srpske, vlasti bi se trebale fokusirati na profesionalnost, odgovornost i suradnju policije RS-a s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH".

Poručili su da entitet Republika Srpska, kao i cijela Bosna i Hercegovina, treba manje policije i manje oružja, a ne više.

Iz Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu poručili su za našu televiziju da će Sjedinjene Države će nastaviti pomno pratiti žandarmeriju Republike Srpske i sve druge nove policijske strukture u BiH kako bi osigurale da one djeluju konzistentno, u skladu s ovim ciljevima.

Sličan odgovor danas smo dobili i iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini.

"Funkcioniranje agencija za provođenje zakona u BiH važno je za integraciju BiH u EU. To je potvrđeno u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, u kojem je istaknuto da su agencije za provođenje zakona fragmentirane i podložne neprimjerenom političkom uplitanju. U Mišljenju se traži jača suradnja između agencija za provođenje zakona. S tim u vezi, Europska unija će nastaviti pomno pratiti razvoj događaja u oblasti vladavine prava, uključujući funkcioniranje žandarmerije RS-a", kazala je za N1 Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Izaslanstva EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Poručuju da EU trenutno upravlja sa gotovo 15 milijuna eura kako bi podržala vladavinu prava u BiH kroz tekuću i planiranu pomoć, s ciljem jačanja suradnje, koordinacije i efikasnosti policijskih struktura u BiH u skladu sa standardima Europske unije i međunarodnim standardima.

Kopirati
Drag cursor here to close