ICMP

Europska komisija odobrila tri milijuna eura za nastavak procesa traganja za nestalima u BiH

ICMP je do sada pomogao vlastima BiH u pronalasku i identificiranju posmrtnih ostataka oko 23 tisuće osoba, što je 75 posto od ukupnog broja prijavljenih nestanaka.
Vijesti / Flash | 19. 10. 2017. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija odobrila je iznos od tri milijuna eura Međunarodnom povjerenstvu za nestale osobe (ICMP) kako bi se nastavio proces potrage za nestalima tijekom rata u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je u četvrtak iz ureda ICMP-ja u Sarajevu.

Ovaj iznos Europska je komisija odobrila radi provedbe dvogodišnjeg projekta potpore vlastima BiH u razrješavanju sudbine oko sedam tisuća osoba koje se još uvijek vode kao nestale tijekom ratnih sukoba od 1992. do 1995. godine.

Riječ je uglavnom o analizi posmrtnih ostataka koji su do danas pronađeni i još uvijek se čuvaju u mrtvačnicama, a identitet žrtava nije utvrđen jer su ti ostaci ekshumirani prije nego što je 2001. godine uvedena metoda identifikacije usporedbom DNK uzoraka iz pronađenih skeleta i krvi preživjelih srodnika.

ICMP je do sada pomogao vlastima BiH u pronalasku i identificiranju posmrtnih ostataka oko 23 tisuće osoba, što je 75 posto od ukupnog broja prijavljenih nestanaka.

Voditelj ICMP-jeva odjela za Balkan Mathew Holliday podsjetio je kako još uvijek valja razjasniti sudbinu oko sedam tisuća nestalih, za što je nužna finanicijska potpora.

Voditelj delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je kako je riječ o ispunjavanju zajedničke moralne obveze i naporima za jačanje vladavine prava, te mira i stabilnosti u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close