Usamljeni vukovi opasni

EUROPOL upozorava: ISIL planira napasti Europu kemijskim oružjem

Vijesti / Flash | 02. 12. 2016. u 17:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Takozvana Islamska država mogla bi u "skoroj budućnosti" izvesti nove terorističke napade diljem Europe, koristeći automobile-bombe, kemijsko oružje i ostale metode kojima bi maksimizirali broj žrtava - upozorava se u najnovijem izvještaju Europola.

Kako stoji u izvještaju, džihadisti ISIL-a okrenuli su se novim metodama terorističkih napada nakon što je krenula velika ofenziva u Mosulu i Siriji, zbog čega su prisiljeni na bijeg iz svojih utočišta, piše Index.hr.

Prema izvještaju, najveća opasnost prijeti Velikoj Britaniji u kojoj je tijekom protekle tri godine spriječeno najmanje 12 velikih terorističkih napada.

Gilles de Kerchove, koordinator protuterorističkih jedinica Europske unije, kaže da će opasnost od novih napada trajati još godinama, sve dok se nastavljaju velike operacije protiv ISIL-a u Iraku i Siriji.

Sigurnosne agencije procjenjuju da je nekoliko desetaka džihadista već stiglo u Europu i spremni su izvesti nove napade. Europol, pak, napominje da još veća opasnost leži u slučajevima "usamljenih vukova" koji nisu direktno povezani s ISIL-om.

Kopirati
Drag cursor here to close