Europski put

Europa priznala grešku s BiH pa će nas pustiti u EU

Vijesti / Flash | 16. 11. 2016. u 11:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU neće ponavljati greške iz prošlosti prema BiH i postavljati vještačke rokove za ispunjavanje uvjeta koji stoje na putu europskih integracija, rekao je Nezavisnim novinama visokorangirani europski diplomat, koji je želio govoriti samo pod uvjetom anonimnosti.

Ali isto tako, kako je istaknuo, EU nikom neće gledati kroz prste i svi kriteriji i uvjeti će morati biti ispunjeni do posljednjeg. Razlika u odnosu na prošli mandat Komisije će biti u tome što će BiH sama postavljati i rokove i birati na koje prioritete se želi fokusirati.

Brzinu kojom će se kretati ka EU, kako je rečeno, odredit će sama zemlja, odnosno njezini lideri.

''Taj diplomata, kao i još nekoliko europskih diplomata i parlamentaraca s kojima smo razgovarali ističu da EU više neće gubiti vrijeme i trošiti vlastiti kredibilitet u pokušajima da 'natjera' domaće vlasti da ispune vještački postavljane rokove'', pišu Nezavisne novine.

Međutim, iz EU ističu kako je opredijeljenost EU za integracijom BiH i svih zemalja zapadnog Balkana zaista iskrena i da postoji mnogo veća odlučnost da se to dogodi nego što bi i najveći eurofili u našoj regiji mogli i zamisliti.

"Dobro znamo da u vašoj regiji postoji velika skepsa i razmišljanja kod građana da EU nije iskrena u nastojanjima da zapadni Balkan bude integriran. To nikako nije točno i mi smo jako odlučni, usprkos blokadama koje vaši političari često prave. Dok god bude postojala opredijeljenost građana za EU, ako treba, 'ugurat ćemo' vas u EU zato što je to i u interesu građana Balkana i Europe", rekao je banjalučkim novinama jedan europarlamentarac.

Diplomate, navode novine, neizravno priznaju da je insistiranje na rješavanju odluke "Sejdić i Finci" tijekom mandata prošle Europske komisije koju je predvodio José Manuel Barroso bilo velika greška koja je skupo koštala građane BiH, ali je i dovela do gubitka europskog kredibiliteta.

Ističu da su europski diplomati iz Sarajeva 2012. poslale depešu u kojoj su upozoravale Bruxelles da je insistiranje kod bh. političara samo na implementaciji odluke "Sejdić i Finci" greška i da bi umjesto toga trebalo više insistirati na ekonomskim, političkim i socijalnim reformama, ali da ih se tada nije poslušalo.

"Tražili smo od vaših političara da ispune uvjet koji je formalno izuzetno važan, ali koji ničim neće doprinijeti boljem životu građana. Stvorili smo kod lidera alibi da provode blokade i udaljavaju zemlju od EU, a istovremeno su građani koji žive sve lošije dovedeni u zabludu da je za to kriva EU", rekao je jedan od sugovornika.

Objašnjeno nam je da su za uspostavljanje britansko-njemačke inicijative važnu ulogu odigrali jedan diplomat iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke koji je ranije imao veze s našom regijom, kao i Britanka porijeklom iz BiH, a koja je prominentan član britanske Konzervativne stranke.

Međutim, kako je pojašnjeno, bilo bi pogrešno zasluge pripisivati samo jednoj ili nekoliko zemalja, a pogotovo jednoj ili nekoliko osoba.

"Već duže vremena postojalo je jasno uvjerenje u Europi da dosadašnji model proširenja ne funkcionira i da je pristup potrebno mijenjati, posebno nakon primanja Bugarske i Rumunjske. Svi smo znali da ključ mora biti u nekoj kombinaciji ekonomsko-socijalnih reformi. To se na kraju i dogodilo", naveo je sugovornik Nezavisnih novina.

Kopirati
Drag cursor here to close