CIN

Europa nagradila priču o našim otrovima

CIN-ovo istraživanje je proglašeno najboljim u konkurenciji 23 istraživačke priče iz 11 zemalja.
Vijesti / Flash | 05. 11. 2019. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mubarek Asani i Ermin Zatega, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), dobitnici su novinarske nagrade koju dodjeljuje „South East Europe Media Organisation“ (SEEMO) za 2019. godinu.

Kako je objavio CIN, Asani i Zatega proglašeni su najboljim profesionalnim novinarima i dodijeljeno im je priznanje za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu za priču iz 2018. godine „Otrovni otpad pod nogama Tuzlaka“ i videopriču „Zemlja otrova“.

Nagrađena priča govori o kemijskoj industriji u Tuzli koja je godinama stvarala opasni otpad koji nije propisno odlagan. Iako ovi industrijski pogoni već dugo ne rade, otpad koji može izazvati bolesti i smrt i dalje stoji u dvorištu postrojenja, nadohvat ruke beračima željeza.

Video: Zemlja otrova

U obrazloženju žirija navedeno je da je ova priča doprinijela podizanju svijesti o ekološkim problemima u regiji, ali i na europskoj razini. Ove godine nagrada je dodjeljivana za istraživanja o zaštiti okoliša. CIN-ovo istraživanje je proglašeno najboljim u konkurenciji 23 istraživačke priče iz 11 zemalja.

Uz novinare CIN-a nagradu je dobio i Arlis Alikaj iz Albanije, koji je proglašen najboljim mladim novinarom u 2019. godini. Priznanje za samostalni rad u istraživačkom novinarstvu dodijeljeno je Jagodi Bastalić iz Hrvatske te Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću iz Srbije za istraživanje o važnim ekološkim temama.

Dodjela nagrada je upriličena na međunarodnoj medijskoj konferenciji South East Media Forum (SEEMF) 4. studenog u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close