EUFOR u BiH dopremio do sada najbrojnije vojno ljudstvo
U kampu EUFOR-a u sarajevskom Butmiru upriličena je svečanost otvaranja vježbe "Brzi odgovor 2020"

EUFOR u BiH dopremio do sada najbrojnije vojno ljudstvo

Vijesti / Flash | 30. 08. 2020. u 12:43 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kampu EUFOR-a u sarajevskom Butmiru upriličena je svečanost otvaranja vježbe "Brzi odgovor 2020", prenosi Anadolu Agency (AA).

Godišnja vježba "Brzi odgovor" uključuje stalne multinacionalne snage EUFOR-a i snage za brzu reakciju iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunjske i Velike Britanije, čime će EUFOR imati najbrojnije vojno prisustvo u BiH.

Foto: Anadolija / Svečanost otvaranja vježbe u kampu Butmir

Svrha vježbe je da provjeri i pokaže sposobnost EUFOR-a da brzo dobije pojačanja i rasporedi snage kako bi garantirao nastavak sigurnosti i stabilnosti.

"Brzi odgovor 2020" bit će održan na teritoriji čitave zemlje, u tijesnoj suradnji s lokalnim vlastima, agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH. Uspješnost njihovih odnosa od presudne je važnosti za uspjeh vježbe i održavanje sigurnog okruženja koje danas postoji.

Glavni prioritet zadatka za vježbu "Brzi odgovor 2020" jeste da bude održana na način koji je siguran za sve koji sudjeluju i za lokalne zajednice u blizini područja održavanja vježbe.

"Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH imaju kontinuiranu i vrlo uspješnu suradnju s EUFOR-om kroz područja koordinacije, obuke i vježbi, gdje stječemo dodatna znanja i iskustva. Koordinacija koju imamo s EUFOR-om odvija se putem različitih timova za suradnju i savjetovanje od taktičkog do strateškog nivoa", rekao je danas ministar obrane BiH Sifet Podžić.

Foto: Anadolija / Svečanost otvaranja vježbe u kampu Butmir

Podsjetio je da se zajednička obuka s EUFOR-om provodi kontinuirano od 2010. godine.

"U početku je to bila suradnja na provođenju individualne obuke koja uključuje različite specijalističke aktivnosti čiji je cilj stvaranje održivih kapaciteta Oružanih snaga BiH. Od 2016. godine provodi se kolektivna obuka. Težište je usmjereno na obuku potrebnu za provođenje operacija podrške miru, a u posljednjih nekoliko godina provodimo zajedničke vježbe i zajedničke aktivnosti koje uključuju i pružanje pomoći civilnim strukturama u odgovoru na različite prirodne i druge nesreće i katastrofe", izjavio je Podžić.

Vježba "Brzi odgovor 2020", naglasio je, je vježba kroz koju EUFOR provjerava spremnost za provođenje dodijeljenog mandata u BiH.

Kako je kazao, bilo je prijedloga da se ova vježba, zbog širenja nove vrste koronavirusa, odgodi i izvede u elektronskoj formi.

Foto: Anadolija / Svečanost otvaranja vježbe u kampu Butmir

"Ovo je dokaz da EUFOR i u izvanrednim situacijama može odgovoriti svojoj misiji koja mu je dodijeljena u BiH. Nama u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane, da sve ono što smo s EUFOR-om radili tijekom cijele godine, kroz ovu vježbu provjerimo", izjavio je Podžić.

Zapovjednik EUFOR-a general bojnik Reinhard Trischak rekao je da je ove godine priprema vježbe bila puno teža zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

Video: Svečano otvorena EUFOR-ova vojna vježba

"U ovogodišnjoj vježbi ne sudjeluje nijedan vojnik koji prije dolaska ovamo nije proveo vrijeme u karantenu i testiran. Ove godine ćemo ponovno provesti vježbu uz sudjelovanje vojnika iz 20 zemalja i ponovno ćemo pokazati našu sposobnost da pomognemo pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", poručio je Trischak.

Nakon izvanrednog iskustva iz prošlogodišnje vježbe, kako je kazao, ove godine ponovno organiziraju vježbu u svim dijelovima BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close