Zadatci

EU želi da se riješi Sejdić-Finci

Vijesti / Flash | 20. 12. 2016. u 10:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo vam zahvaliti za pismo od 10. studenoga u kojem nas informirate o Master planu Predsjedništva BiH o procesu integracija BiH u Europsku uniju i odredbama za provođenje presude u slučaju Sejdić - Finci. Europska unija ohrabruje BiH da nastavi pozitivan momentum koji je doveo do važne odluke Vijeća Europe ove godine te da osigura provođenje Reformske agende, kao i da aktivno sudjeluje tijekom procesa pripreme mišljenja Komisije'', navodi se u pismu kojeg su visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn poslali hrvatskom članu Predsjedništva Draganu Čoviću.

Kako prenosi Večernji list, to je odgovor na pismo koje im je Čović poslao 10. studenoga i u kojem ih je informirao o procesu napretka BiH prema Europskoj uniji, poduzetim koracima i statusu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

''Tijekom pripremanja mišljenja o pozitivnim aspektima zahtjeva za članstvo BiH u Europsku uniju, Komisija će posebno obratiti pozornost na provođenje presude u slučaju Sejdić - Finci, koja je utemeljena na principu jednakosti svih građana, bez obzira na njihovu naciju, vjerovanja i spol'', naglašava se u pismu visokih europskih dužnosnika.

Naveli su kako je Europska unija spremna pomagati BiH u njezinim reformskim nastojanjima i integracijskom procesu.

''Napose se radujemo zajedničkom napretku kada su u pitanju nužne reforme kako bismo BiH uveli u europsku obitelj, zasnovanu na zajedničkim vrijednostima'', naveli su Federica Mogherini i Johannes Hahn u pismu upućenom Čoviću.

Kopirati
Drag cursor here to close