Summit u Bruxellesu

EU prijeti Rusiji dodatnim sankcijama zbog napada na Alep

Vijesti / Flash | 20. 10. 2016. u 20:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija će sa svog summita u Bruxellesu pozvati sirijski režim i Rusiju da prekinu napade na sirijski grad Alep i zaprijetiti novim sankcijama ako se ti napadi nastave, pokazao je u četvrtak nacrt zaključaka, koji bi trebali biti usvojeni na sastanku europskih čelnika.

''Europsko vijeće snažno osuđuje napade sirijskog režima i njegovih saveznika, posebice Rusije na civile u Alepu. Poziva ih da okonačaju nasilje i poduzmu hitne korake kako bi se osigurao neometan pristup humanitarne pomoći u Alep i druge dijelove zemlje", kaže se u nacrtu zaključaka.

"Europsko vijeće poziva na hitni prekid neprijateljstava i na nastavak vjerodostojnog političkog procesa pod okriljem UN-a. EU razmatra sve opcije, uključujući daljnje restriktivne mjere protiv pojedinaca i entiteta koji podržavaju režim, ako se sadašnje nasilje nastavi“, stoji u nacrtu, prenose mediji.

Sirijska vojska je objavila u četvrtak da je stupio na snagu jednostrani prekid vatre koji podržava Rusija saveznik režima Bashara al-Assada kako bi se omogućilo ljudima da napuste opkoljeni istočni dio Alepa, što pobunjenici odbijaju objavljujući da pripremaju protuofenzivu kako bi probili blokadu.

Kopirati
Drag cursor here to close