Novi problemi

EU prijeti da će odgoditi pregovore o Brexitu za cijelu godinu

Vijesti / Flash | 12. 06. 2017. u 08:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak pregovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije mogao bi biti odgođen za cijelu godinu, piše ''Guardian'', pozivajući se na pouzdane izvore iz Bruxellesa.

Britanskoj premijerki Theresi May je poručeno iz Bruxellesa da, ako i dalje bude inzistirala na tome da se usporedo sa pregovorima o Brexitu vode pregovori o budućim trgovinskim odnosima, će to značiti da glavni pregovarač Michel Barnier mora dobiti novi mandat. A, to bi, tvrdi Guardian onemogućilo efektivne pregovore za cijelu godinu.

''Ako oni odbijaju pregovore u fazama onda nama treba još godina da napravimo nove smjernice za Barniera'', rekao je visoki europski diplomat, ističući da EU ne razumije stavove Londona.

Lideri 27 država su se dogovorili o načelima pregovora o ''razvodu'' sa Velikom Britanijom i nemaju namjeru ponovo ta pitanja razmatrati. Početak formalnih pregovora o Brexitu je zakazan za 19. lipnja, na isti dan kada se očekuje govor britanske kraljice, do kada će se znati da li je May osigurala većinsku podršku za svoj program.

Britanski Odjel za izlazak iz EU (DExEU) je poslao dopis Europskoj komisiji kojim potvrđuje da su oni spremni i da preliminarni razgovori trebaju početi ovoga tjedna kako je planirano. Međutim, u Bruxellesu su skeptični u pogledu sposobnosti manjinske vlade Therese May da donosi efektivne odluke. Prijetnja odgodom početka samo pokazuje u kojoj mjeri je Bruxelles frustriran događanjima u Velikoj Britaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close