Jedna od mjera

EU prekinula prodaju gumenih čamaca Libiji kako bi zaustavila migrante

Vijesti / Flash | 17. 07. 2017. u 17:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija u ponedjeljak je usvojila ograničenja na izvoz gumenih čamaca Libiji u nastojanju da oteža krijumčarima ljudima da šalju migrante u Europu.

Odluka ministara vanjskih poslova 28 država članica EU, koja također obuhvaća motore za čamce, posljednja je u nizu mjera pomoći kaosom i nasiljem razdiranoj Libiji da suzbije priliv migranata u Italiju, preko trenutno glavne rute prema bloku.

''Donijeli smo odluku da uvedemo ograničenja koja stupaju na snagu od danas u izvozu i opskrbi Libije gumenim čamcima i motorima'', izjavila je šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

''To su sredstva koja koriste krijumčari ljudima za švercerske aktivnosti. Ova odluka koju smo donijeli na razini Europske unije pomoći će da još više zakompliciramo njihove živote i aktivnosti'', izjavila je novinarima bivša talijanska ministrica vanjskih poslova.

EU se suočava s rastućim pritiskom Italije da zaustavi priliv migranata na njene obale, uključujući i zahtjeve da njene države članice prihvate desetke tisuća migranata na osnovu izvanrednog plana pokrenutog prije skoro dvije godine, koji se najvećim dijelom ne primjenjuje.

Talijanske vlasti već su registrirale 85.000 dolazaka na obale njihove zemlje u prvih šest mjeseci ove godine, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close