Upozorenje

EU: Pandemija se iskorištava za ograničavanje slobode medija

Kritičari su također izrazili zabrinutost zbog novih ograničenja izvješćivanja u Mađarskoj, članici EU-a
Vijesti / Flash | 02. 05. 2020. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija u subotu je upozorila na smanjivanje slobode medija širom svijeta u svjetlu pandemije koronavirusa, prenosi Hina.

"Zabrinjavajuće je da se pandemija covida-19 u nekim zemljama koristi kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobodi medija", rekao je Josep Borrell, vodeći dužnosnik EU-a za vanjske poslove, u izjavi u ime 27-članoga bloka.

U toj izjavi, tempiranoj da se vremenski podudara sa svjetskim danom slobode medija u nedjelju, Borrell je naglasio povećanu potrebu za pouzdanim novinarstvom u vrijeme krize, kako bi se izbjegle dezinformacije i lažne vijesti.

"Novinari moraju biti u mogućnosti slobodno raditi", navodi se u priopćenju i dodaje da je u neizvjesnim vremenima nužan pristup pouzdanim i provjerenim činjenicama.

Neprofitna organizacija za zaštitu prava Reporteri bez granica nedavno je upozorila da je sloboda tiska diljem svijeta ugrožena zbog pandemije, s posebno ozbiljnim optužbama podignutim protiv Kine.

Kritičari su također izrazili zabrinutost zbog novih ograničenja izvješćivanja u Mađarskoj, članici EU-a, prenosi Hina.

U previše zemalja novinari se suočavaju s ograničenjima svojeg rada, internetskom cenzurom, klevetničkim kampanjama, financijskim pritiskom i tjelesnim, čak i smrtonosnim napadima, rekao je Borrell.

"Previše novinara trpi uznemiravanje, proizvoljna uhićenja, zatvor", navodi se u izjavi te dodaje: "Previše je ljudi izgubilo život zbog svog posla."

Kopirati
Drag cursor here to close